Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България може да ремонтира и чужди изтребители

България може в бъдеще да ремонтира чужди изтребители. Производителят на F-16 Lockheed Martin Global INC ще обучи български компании, инженери и IT специалисти да ремонтират части за самолетите. Така нашите фирми ще могат да поддържат и поправят не само тези, които ще получи България, но и чужди. Това обяви министърът на икономиката Емил Карниколов  пред комисията по отбрана на Народното събрание. 

Министърът уточни, че Lockheed Martin Global INC вече е проучила 100 наши компании. Целта на анализа е бил дали България ще може да следи техническото състояние на всички изтребители от този вид по света, за да кандидатства в обществени поръчки за ремонт. “Най-скъпото нещо в света е ноухауто. Моята мечта е след години България да може да прави и самолети”, каза Караниколов и подчерта, че всички тези умения българските компании ще придобият за сметка на “Локхийд” още преди пристигането на първите изтребители през 2023 г.

Друга важна уговорка с производителя е, че освен обучение, включително с тренажор, производителят ще инвестира и в българското производство на дробове и безпилотни самолети. 

Кабинетът прие решение в сряда за ратифициране на рамковото споразумение между Министерството на икономиката на България и Lockheed Martin Global INC за F-16 блок 70. В това споразумение е заложено изискване за осъществяване на индустриално сътрудничество във връзка с изпълнение на проекта.

Изтребителите следва да бъдат доставени до 2023 година, въпреки че първоначалните български изисквания бяха първите машини да пристигнат до две години след сключването на договора. В бъдеще правителството планира да купи още 8 изтребителя. Засега обаче няма обявен срок за нови преговори с Вашингтон.

Ратификацията на споразумението със САЩ ще бъде гласувана в пленарната зала в петък. Очаква се ГЕРБ да бъдат подкрепени от ДПС и ВМРО, а против да гласуват БСП, "Атака", НФСБ и "Воля".

Facebook logo
Бъдете с нас и във