Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България може да ползва опита на ОАЕ в областта на дигитализацията, градското развитие и пътната безопасност

Особено ценен за България ще е и опитът в областта на градското обзавеждане и достъпната среда, казва заместник-министър деница николова.

България може да ползва опита на Обединените арабски емирства в областта на информационните технологии и дигитализацията в изграждането на т.нар. "умни градове". Това коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която посети изложение за иновационни дигитални технологии в рамките на Световния градски форум, който се провежда в столицата Абу Даби, съобщиха от пресцентъра на министерството. Този вид инвестиции са сред приоритетите за развитие на градовете в следващия програмен период. Управлението на градските системи е неразривно свързано и с темата за внедряване на зелени и екологични решения, които също са широко застъпени в съвременното градоустройство, представено на форума. Според Николова българските урбанисти, регионалисти, архитекти и строители могат да приложат добри практики от ОАЕ при реализацията на проекти, свързани с изграждането и модернизацията на инфраструктурата и естественото съчетаване на градските елементи с природата.

В областта на пътната безопасност страната ни може да проучи опита за намаляване на скоростта в критични пътни участъци (кръстовища, пешеходни пътеки, локални платна) чрез съчетаване на различни видове пътни настилки, като асфалт и павета, както и системи за управление на трафика. С цел подобряване на безопасността страната ни може постепенно да започне да подменя пътната маркировка, която вместо с боя да се обособява с вградени релефни светлоотразители. Особено ценен за България ще е и опитът в областта на градското обзавеждане и достъпната среда.

Дигитализацията на културно-историческото наследство и експонирането му за туристически посещения също е тема на възможно партньорство. По примера на съвременните културни институции в Абу Даби, българските музеи и галерии могат да представят част от колекциите си върху компютърни технологии, като туристите само с кликове по дисплеи да разгледат по-добре даден експонат и да научават повече информация за него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във