Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България може да е силна дестинация с развит здравен туризъм

България има План за развитие на здравния туризъм за периода 2020 – 2025. Документът е разработен още през 2019 г., но по него не е направено нищо впоследствие. Основната му цел е страната ни да се превърне в туристическа дестинация със силно развит дял на здравния туризъм и балансирано развитие на всички разновидности – медицински, балнеотуризъм, спа, уелнес и таласотерапевтичен туризъм. Още един документ с добри идеи, но без да се пристъпи към реални стъпки и да се изпълзват всички природни богатства, които имаме.

За съжаление, едно такова събитие като настъпилата световна пандемия от COVID-19, може би ще даде тласък на превръщането на Плана в реалност. Но преди това ще е наложителна актуализацията на документа спрямо новите реалности в момента.

В тази връзка със заповед на министъра на туризма Стела Балтова бе създадена работна група, като в нея са включени експерти от министерството на туризма, заместник-министри на здравеопазването, както и представители от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, Асоциация по физикална медицина и рехабилитация, Национална асоциация по СПА и Уелнес туризъм, Национално сдружение на частните болници, Български зъболекарски съюз, Българска болнична асоциация, Национална спортна академия „Васил Левски“, Медицински университет – София, Медицински университет – Пловдив, Медицински университет „Проф. Параскев Стоянов“ – Варна и Международно висше бизнес училище.

Заместник-министърът на туризма Даниела Стоева пък проведе работна среща за предприемане на действия за актуализиране на документа. "Този сектор от туризма има изключително голям потенциал, а в условията, в които се намираме през последната година и няколко месеца, има още по-голяма преспектива", отбелязва тя. Според заместник-министър Стоева работната група трябва да реши, с оглед на новата ситуация, какво може да се промени или добави, за да се пристъпи към реално изпълнение на плана.

Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров медицинският туризъм касае краткосрочни интервенции, като тези дейности имат перспектива за развитие у нас, тъй като в България има много елитни болници с добри специалисти.

Много хора преболедуваха или пострадаха по някакъв начин от ковид пандемията и в следващите месеци ще имат нужда от медицинска помощ и възстановяване. Страната ни спокойно може да се отвори и да приема и гости със заболявания и от съседните страни, че и от цяла Европа.

Като първа стъпка участниците в работната група се се споразумели да се запознаят подробно с План за развитие на здравния туризъм за периода 2020-2025 и да предоставят своите експертни становища по темата, така че да се извлекат възможно най-много ползи от него и да се постигне крайната цел, а именно - популяризирането на страната ни като дестинация за здравен туризъм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във