Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България купува въздушни линейки за 20 млн. лева

Регионалното министерство, което управлява оперативната програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., публикува процедура за покупката на два медицински хеликоптера.на стойност 20 млн. лева. Безвъзмездната финансова помощ се предоставя директно на здравното министерство. 

Осигуряването на въздушни линейки ще подобри достъпа до спешна медицинска помощ в страната. Те ще се ползват за превоз на пострадали от мястото на инцидента до лечебно заведение, за транспорт между лечебни заведения, транспорт на пациенти при инциденти с масов характер и др. Медицинските превозни средства за транспорт по въздух ще бъдат използвани при спешни ситуации, при трансплантации, както и за реакции по време на бедствия и аварии.

Предвидено е хеликоптерите да бъдат оборудвани със съвременна медицинска  техника и да бъде осигурена необходимата инфраструктура за експлоатацията им. Заложените дейности включват и изграждане и ремонт, както и лицензиране на съпътстващата инфраструктура, необходима за функционирането на въздушните превозни средства. Предвидено е и обучение за експлоатация на пилотен екипаж и медицински екипи.

Друга полза от покупката на хеликоптерите е, че чрез реализацията на проекта ще бъде постигнато цялостно обновяване на спешната помощ чрез допълване на финансирания със средства от ОП „Региони в растеж“ голям проект за ремонт на всичките спешни центрове в страната и доставка на 400 нови линейки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във