Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България купува нова еднодозова ваксина

Министерският съвет прие решение за закупуването на 10 000 дози от ваксина срещу COVID-19 на „Санофи/ГлаксоСмитКлайн“, съгласно Споразумението за предварителна покупка, сключено между Европейската комисия и производителите на лекарства -" Санофи Пастьор" и "Санофи/ГлаксоСмитКлайн" (Sanofi Pasteur SA/Glaxosmithkline Biologicals SA).

Предлаганата ваксина е еднодозова антигенна ваксина, която на този етап се очаква да не се използва за първична имунизация, а при преболедували лица или при ваксинирани с друга пандемична ваксина срещу COVID-19. Препаратът е алтернативен вариант за ваксинация при лица с противопоказания спрямо другите видове ваксини. И се съхранява при температурни условия между +2° и +8°С. Очакваните срокове за доставка са през първото полугодие на 2022 г.

С участието на страната в договора ще се осигури широко портфолио от ваксини срещу COVID-19. Заявяването на 10 000 дози от ваксината на "Санофи" ще позволи на България да вземе участие в договора и в бъдеще при необходимост да се осигурят допълнителни количества, се посочва в решението. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във