Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БЪЛГАРИЯ КОРОНЯСА НОВОТО СИ ПРАВИТЕЛСТВО

България вече отчита времето по друг часовник. През 90-те години на ХХ век, когато повечето комунистически партии в Източна Европа бяха отстранени от власт, българите избраха своите комунисти отново. С избора на бившия цар Симеон Кобургготски за премиер пък страната се връща още по-назад в историята си - в предвоенна Европа. Симеон бе детрониран и депортиран от комунистите през 1946 г. и се пресели в Испания. Той се отказа от скиптъра си през март тази година, когато се завърна в родината си и чрез своята партия НДСВ спечели 43% от гласовете на избирателите и 120 места в новия парламент на България. Поемайки министърпредседателския пост на 24 юли, бившият бизнесмен от Мадрид, който бе управител на испанското поделение на работещата в областта на отбраната и електрониката френска групировка Томсън (Thomson), обеща да възроди бившото си царство за 800 дни.
България има нужда от спасител. От 1989 г. насам БВП на страната намаля с почти една трета, а конфликтите на Балканите разрушиха търговските й връзки със Запада. Средната месечна заплата на българите днес е около 100 щ. долара, а почти една пета от трудоспособното население е без работа. Със своите богаташи, каращи лъскави БМВ-та и висящи в луксозните фоайета на петзвездните хотели, София прилича малко на Москва през 90-те години на ХХ век. А завистта към съседа подяде националния морал.
В отговор на тези проблеми Сакскобургготски обеща да увеличи ръста на БВП до 10% годишно (срещу 5.8% през миналата година), да намали безработицата, да се пребори с корупцията и да вкара България в Европейския съюз до 2006 година.
По какъв ли начин обаче новият премиер се готви да сътвори тези чудеса? Добър въпрос. По време на предизборната си кампания, която бе пълна с метафори и възвания към стабилност, но оскъдна на конкретика, Сакскобургготски произнесе само три големи речи.
Дупките се попълват от екипа на нови икономически съветници, които са привърженици на силния капитализъм и гледат с пренебрежение на популистките идеи на Симеон. Да вземем например неговото обещание да отпусне на селските стопани и на дребните бизнесмени безлихвени кредити. Казаното е извадено от контекста - заяви по този повод тридесет и петгодишният Милен Велчев - бивш заместник-директор на звеното за развиващи се пазари на лондонското поделение на щатската инвестиционна банка Мерил Линч (Merrill Lynch) и настоящ финансов министър на България. - Това ще са нисколихвени кредити, подкрепяни от Световната банка и от Европейската банка за възстановяване и развитие.
Естония е модел за Велчев и за неговите съмишленици, включително и за тридесет и една годишния Николай Василев - бивш анализатор на развиващите се пазари от Лазард Кепитъл Маркетс (Lazard Capital Markets), който е вицепремиер в новото правителство. Естония отбеляза бърз прогрес, след като се измъкна от бившия Съветски съюз, като намали корпоративните данъци, ограничи бюрократичната машина и продаде повечето големи индустриални предприятия на чуждестранни инвеститори. - Ние ще станем балканската Естония - каза четиридесетгодишният Владимир Каролев, друг съветник, на който дълги години бе директор по сливания и поглъщания в българския офис на международната фирма Кей Пи Ем Джи (KPMG). - Ние дори възнамеряваме да сведем до нула корпоративния данък по реинвестираната печалба, подобно на Естония. Чуждестранните инвеститори ще се убедят в сериозните ни намерения. Ще приватизираме и останалите промишлени предприятия в тютюневия и телекомуникационния сектор.
Един от проблемите при подобна програма е, че базата на подкрепа за Сакскобургготски е много консервативна, обвързана с религията и копнееща за покровителство, каквото винаги са имали българите, коментира Любен Дилов - лидер на партията Гергьовден, която иска по-радикални промени. Друг проблем е, че новият министър-председател по всяка вероятност няма да може да разчита на подкрепа на собственото си движение - смесица от привърженици на свободните пазари, манекени, телевизионни водещи и други.
България вече има известен прогрес в сравнение с миналото. Преди четири години предишното правителство обвърза българския лев с германската марка и стабилизира валутата (левът ще бъде обвързан с еврото през следващата година). През 1998 г. МВФ отпусна на страната тригодишен заем на стойност 900 млн. щ. долара. Западните туристи започнаха да се завръщат на обновените черноморски курорти.
Ако не друго, връщането на Сакскобургготски на власт дава поне надежда на другите детронирани бивши източноевропейски монарси. Лека - синът на Зогу, последният крал на Албания, се завърна в родината си през 1997 г., но бе принуден да напусне отново след опита му да организира военен преврат. Днес той живее в Южна Африка. Нещата се развиват по-благоприятно за бившия румънски монарх Михай, чието гражданство бе възстановено. Освен това той получи къща и пенсия. Днес седемдесет и девегодишният Михай живее в Швейцария, няма апетити към властта и иска просто да посещава редовно родината си. А Александър Караджорджевич - наследник на покойния югославски крал Петър, също се завърна в Белград.

Сп. Форчън от 3 септември, 2001 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във