Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България иска повече подкрепа за отказ от въглищата

ТЕЦ "Бобов дол".

България е изпратила на Европейската комисия анализ, който показва необходимостта от включване на допълнителни региони сред областите, допустими за финансиране по Фонда за справедлив преход. Това бе съобщено, след като правителството разгледа в сряда доклад за дейността на междуведомствена работна група за  анализ на екологичните и социално-икономически последици, които произтичат от Европейската зелена сделка на ЕК за България. 

Към вече одобрените области с въглищни централи - Стара Загора, Перник и Кюстендил, България поиска още през февруари да бъдат добавени Варна, Бургас, Хасково, Сливен, Ямбол, Габрово, Ловеч и Търговище.

Зелената сделка и нейната цел да търсим по-чисти алтернативи на въглищата постави рязко темата за края на въглищната епоха, особено в страните като Полша и България, които са сред най-зависимите от тях в производството на електроенергия.

През следващите месеци съществено значение ще има работата на двамата консултанти - „ПрайсуотърхаусКупърс" и Международна банка за възстановяване и развитие (Световната банка) - за подготовката на проекти на териториални планове за справедлив преход за трите въглищни региона и допълнителните осем, идентифицирани като най-силно засегнати в социален план, по линия на енергоинтензивни и свързани индустрии.

Необходимо е администрацията да работи активно с тях и да ги подпомага, като осигурява нужната координация, навременно предоставяне на информация и оперативно вземане на решения. Осигуряване на активното участие на заинтересованите страни и добрата комуникация между тях, както и между тях и централната власт би било ключово в същинската част на разработването на плановете за справедлив преход.

В Програмата за развитие на регионите 2021-2027 г. е записано, че пряко и непряко в трите региона- Стара Загора, Кюстендил и Перник  ще бъдат засегнати 56 000 души. Оценката е, че заедно със семействата на всички свързани лица в енергийния сектор в трите региона ще бъдат засегнати 126 000 души.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във