Банкеръ Daily

Александър Дунчев:

България има шанс да си върне едни от най-ценните гори

S 250 be2fdf47 a034 401b 826a 311b432c0b87

Гражданската инициативата "Зелени закони" организира работна среща на тема "Защита на обществения интерес и природата в казуса със заменките на гори". В дискусията ще се включат представители на няколко министерства, на неправителствени организации и на част от партиите, които ще влязат в новоизбрания парламент. 

Според природозащитниците държавата загуби милиони от скандалните заменки на атрактивни гори, които продаде на ниски цени на неслучайни хора.

Брюксел оцени това като незаконна държавна помощ, а преди две години агроведомството се закани да си върне 80 милиона. Към момента държавата не само не си връща, а и плаща стотици хиляди левове по дела за заменките. 

"Бюджетът за бензина на горските инспектори в момента трябва да го плащаме на частни фирми, които се чувстват ощетени от заменките. Ние не знаем тепърва какви разходи ще дойдат от другите сто дела, които се водят за заменките, супер скандално е", каза пред БНР директорът на агенцията по горите Александър Дунчев и обясни, че така наречените "заменкаджии"  печелят делата със съдействието на вещи лица в съда.

"Гори са били оценявани преди години за по 10 лева на квадратен метър, после те са били препродавани от новите им собственици за по 100 лева или повече. В момента вещите лица казват в съда, че нито са 10 лева реалните цени, нито 100 лева, а 5 лева", обясни той.

Дунчев посочи, че решението на Европейската комисия касае 25 000 декара държавни гори, предоставени на частни лица в периода 2007 - 2009 година. 

"Това са най-ценните гори на България по Черноморието, в подножието на Рила и на Пирин, в Родопите. Тези гори включват частично и дюни. Като заменка са предоставени над 3000 дка дюни с дървесна растителност по протежение на най-красивия и дълъг плаж в България камчийски пясъци. Изключителна красота, попаднала в ръцете на частни фирми за жълти стотинки при реална цена от над 100 лева на квадратен метър. Тези гори имат шанс да бъдат върнати на държавата", убеден е той. 

132 са заменките, за които ЕК иска действие. За пет има положително решение. 

Според Дунчев единственият шанс е политическо решение, което да доведе до доброволно връщане на земите. 

ЕК е дала на държавата да реши проблема две години. Това се е случило през 2014 година. 

"Седем години нищо не е направено по случая. Блокирали сме пари на куп бизнеси и по Закона за горите нямат право да оперират със заменените гори. Съдебните дела изискват нови оценки, нови процедури, което после пак ще се обжалва и така ще си циклим години. Това може би ще запази тези държавни гори още години да не бъдат застроени. От друга страна политиците имат интерес да решат проблема кардинално", коментира Александър Дунчев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във