Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България има потенциал за още 10 нови индустриални зони

България има потенциал за между 7 и 10 нови индустриални зони като създадената край Пловдив. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на най-големият икономически форум у нас - "Индустрия 4.0". Целта на "Индустрия 4.0" е да се покажат добрите примери, както и възможностите за партньорство между бизнеса, правителството и местната власт за привличане на нови високотехнологични инвеститори и увеличаване на индустриалния капацитет на икономиката.

"За целта трябва да бъдат облекчени процедурите за инвеститорите, влизащи в тях, но и това трябва да се уреди със специален закон. През следващите години индустриалните зони трябва да са обект на различни видове стимули, но с ясен регламент и ангажимент от страна на държавата и местна власт за изграждане на съпътстваща инфраструктура. Естествена еволюционна стъпка за това са обединението на различни общини и посочи като пример Симитли и Благоевград", коментира Дончев. 

Към момента само в София се създават четири индустриални зони. Голямата индустриална зона ще се намира в северните територии – „Кремиковци“, „Нови Искър“, „Връбница“. Индустриални зони ще бъдат изградени и в „Младост“, Надежда“ и „Овча купел“, но те ще бъдат по-малки по размери.  Градоначалникът на Сливен пък представи проекта за изграждането на „най-голямата индустриална зона в България” между Сливен и Ямбол.

По отношение на пропусната възможност за привличане на автомобилния гигант "Фолксваген" у нас, Томислав Дончев заяви, че има предпоставки да дойде друга голяма компания. 

"Като не е дошъл той, ще дойде някой друг и то в близките две-три години, защото има натрупване на много предпоставки за това и то е неизбежно и даде като пример концентрацията на над 250 фабрики, произвеждащи компоненти в автомобилната индустрия, но и още привлекателната данъчна среда", каза вицепремиерът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във