Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България има положително салдо в търговията с Франция

Френското индустриално производство е отчело по-висок ръст през май спрямо прогнозата, след като фабриките отново отвориха врати, показват статистическите данни. Общата индустриална продукция - включваща производството в промишлеността, енергетиката и строителството - е нараснала с 19.6% на месечна база. През април по време на различните епидемични мерки срещу разпространението на коронавируса промишленото производство спадна с 20.6% на месечна база.

Заедно с това от правителството на Франция обявиха, ще се тестват за коронавирус хора, пристигащи от високорискови страни, освен ако покажат резултати от направен в последните дни тест. След като бе засегната силно от епидемията, която отне живота на над 30 000 човека, Франция започна да отваря отново туристическите атракции като Лувъра и Айфеловата кула в Париж.

През последните години търговско-икономическите отношения между България и Франция бележат положително развитие и расте, като стокооборотът вече прескочи и границата от два милиарда евро. Добрата новина е, че търговското салдо е положително за нашата страна.

През миналата година търговията между България и Франция е в размер на 2.14 млрд. евро, като отбелязва ръст от 6.6% спрямо 2018-а. Износът ни е нараснал с 0.3% и за четвърта поредна година е над милиард евро (1.13 млрд. евро). Вносът обаче се е увеличил с 14.6% и е на  стойност 1.009 млрд. евро. Салдото е положително (121 млн. евро) на България. Франция заема шесто място по отношение на експорта и 12-то място при импорта.

В периода януари-март тази година има малка промяна в тенденцията на растеж. Стокообменът между България и Франция е в размер на 514.9 млн. евро и отбелязва спад от 8% на годишна база. И износът и вносът са намалели. Франция е седмо място по отношение на експорта за периода и 11-то място при импорта.

При износа преобладават костюми, ансамбли, сака, рокли, за жени или момичета, двигатели, медикаменти и други.

От Франция внасяме пътнически автомобили и други автомобилни превозни средства, предназначени за транспорт на хора, медикаменти, трактори, биодизел и смеси от биодизел и други.

Франция има важно значение за външно-икономическите връзки на България, въпреки че те не отговарят съвсем на реалните възможности на двете страни. В тази връзка, биха могли да се търсят възможности за разширяване на френското инвестиционно присъствие в България.

През 2004 г. е създадена Българо-френска търговска камара (правоприемник на Делови клуб Франция-България), която улеснява преките бизнес контакти между български и френски фирми.

По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Франция в България към началото на тази година са в размер на 1.24 млрд. евро. Най-голям е делът на френските инвестиции в промишлеността - 58%, следвани от финансите - 28%, търговията - 11%, селското стопанство, съобщенията, строителството, банковия сектор (7.5%) и други.

Десетки са френските компании, инвестирали у нас: Société Générale, BNP Paribas, Danon, Montupet, Total, Латекоер и много други.

Потенциал за инвестиции в България от страна на френските компании има в области като: енергетика, управление на води и отпадъци, изграждане на инфраструктурни обекти, промишлени поддоставки в областта на машиностроенето, хранително-вкусова промишленост, биологично земеделие, лозаро-винарския бранш, фармацевтика, информатика, туризъм и други.

Туризмът е един важен сектор в двустранните отношения. През миналата година България е посетена от 207 825 френски туристи, което означава ръст от 2.2% в сравнение с 2018-а. Няма да сбъркавме, ако кажем, че Франция е една от любимите дестинации за българите. През миналата година страната е била посетена от 159 427 нашенци, като се наблюдава ръст от 7% на годишна база.

Facebook logo
Бъдете с нас и във