Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България има много какво да покаже пред японските граждани - природа, история, минерални води и вкусни ястия.

Продължават интензивните срещи на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с посланиците на различни държави. Днес тя е разговаряла с Н. Пр. Нарахира Хироши, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България, съобщиха от прес-центъра на Министерството на туризма.

Нашата страна отдава голямо значение на българо-японските отношения. България и Япония имат изградени отношения на приятелство, произтичащи от активното развитие на търговските връзки между двете страни, взаимната симпатия и уважение между двата народа“, е заявила Николова.

Тя е информирала Н. Пр. Нарахира Хироши, че през 2019 г. над 11 000 туристи от Япония са посетили страната ни, а ръстът в посещенията на български граждани в Япония през миналата година е 36.3 на сто. Основната част от посещенията на туристи от Япония е била с цел почивка, ваканция и бизнес. Според думите на Николова предпочитанията на туристите от Япония за посещение на България са свързани и с културно-историческия туризъм и по-малко посещавани дестинации, традиционни визити за класически концерти и опера, за Празника на розата в Казанлък и Розовата долина и други. Николова е изразила съжаление, че през миналата година поради настъпилата пандемия е отбелязан спад от над 80% в посещенията.

Вицепремиерът е коментирала още, че въпреки пандемията от коронавирус за България остава приоритет насърчаването на двустранното сътрудничество в областта на туризма. Според нея, за това ще допринесе и подписването на Меморандум за сътрудничество между Министерството на туризма и Японската туристическа агенция през настоящата година.

Н. Пр. Нарахира Хироши е споделил мнението на министър Николова, че е от изключително значение България и Япония да поддържат доброто сътрудничество помежду си.

Важно е да развиваме обмена в областта на туризма“ , това е уточнил още той. По думите му България има много какво да покаже пред японските граждани - природа, история, минерални води и вкусни ястия.

По време на срещата е била обсъдена и възможността България да вземе участие в международно изложение в Япония през 2025 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във