Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България има интерес дългосрочния бюджет на ЕС да бъде приет скоро

Идеята за Конференция за бъдещето на Европа бе основната тема на Съвет „Общи въпроси“, който се проведе днес в Брюксел. От българска страна в заседанието участва заместник-министърът на външните работи Петко Дойков.

Идеята за Конференция за бъдещето на Европа бе представена от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен през юли 2019 г.  С днешната си дискусия държавите-членки започнаха работата по определянето на позицията на Съвета относно съдържанието, обхвата, състава и функционирането на Конференцията.  

Изпълнението на Стратегическия дневен ред на ЕС за 2019-2024 г. следва да бъде в центъра на Конференцията, като се вземат предвид предизвикателствата, пред които са изправени държавите-членки, както и различните им стартови позиции. Резултатите от Конференцията не трябва да водят до „Европа на различни скорости“ или до създаване на разделителни линии между държавите-членки, а до по-голямо сближаване в Съюза, заяви в изказването си зам.-министър Дойков.

Конференция следва да бъде естествено продължение на проведените през последните две години граждански диалози и да дава равни възможности за участие на всички европейски граждани, гражданското общество и европейските институции при отчитане на междуинституционалния баланс. Акцент трябва да бъде поставен върху теми, свързани с политики, от които гражданите се интересуват, а не върху институционални въпроси или промяна на договорите.

В рамките на днешното заседание на Съвет „Общи въпроси“ Хърватското председателство представи накратко приоритетите си за първите шест месеца на 2020 г.  По мотото „Силна Европа в свят на предизвикателства“ Председателството е организирало програмата си около четири стълба: Европа, която се развива; Европа, която се свързва: Европа, която защитава; Европа, която влияе.

Работният обяд на министрите бе посветен на Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. в контекста на усилията на председателя на Европейския съвет да придвижи преговорите с цел постигане на окончателно споразумение. Председателството информира относно актуалното състояние в преговорите по законодателните досиета в рамките на МФР и позицията на ЕП да суспендира преговорите по същество, докато Съветът не постигне съгласие по рамката.

За България от съществено значение е постигането на своевременно споразумение по МФР, за да могат нашите граждани да се възползват максимално от наличните средства. Надяваме се преговорите, водени от председателя на Европейския съвет, ще бъдат проведени по справедлив и прозрачен начин. Преговорите за останалите части от секторното законодателство, които са извън Преговорната кутия, трябва да продължат, като се спазва принципа „нищо не е договорено, докато всичко не бъде договорено“.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във