Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и Унгария подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на индустриалните паркове

Антоанета Барес, изпълнителен директор на "НК Индустриални зони", и Норберт Моруц, президент на Асоциацията на индустриалните, научните, иновационните и технологичните паркове в Унгария, подписаха Меморандум за разбирателство

Антоанета Барес, която е изпълнителен директор на "Национална компания индустриални зони", и Норберт Моруц, президент на Асоциацията на индустриалните, научните, иновационните и технологичните паркове в Унгария, подписаха Меморандум за разбирателство, съобщиха от българската компания. Това стана по време на Втората сесия на българо-унгарската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която се проведе в Будапеща. Тя бе осъществена в рамките на официалното посещение на министъра на икономиката Емил Караниколов в Унгария.

Изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес представи българските държавни индустриални зони пред представители на унгарски икономически институции и компании по време на Българо-унгарския бизнес форум, който беше част от Втората сесия на българо-унгарската междуправителствена комисия. Антоанета Барес наблегна на факта, че дружеството проектира, развива и управлява своите индустриални зони, като подпомага създаването на благоприятни условия за инвеститорите и съдейства на бизнеса за реализация на проекти в индустриални паркове с готова инфраструктура.
По време на разговорите министър Караниколов беше категоричен, че между България и Унгария е налице политическо, икономическо и културно сътрудничество, което превръща двустранните отношения в приоритетни. "Този форум е поредна стъпка за разгръщане на големия икономически потенциал между нашите две страни", отбелязва министърът на икономиката.

Унгария е сред водещите чуждестранни инвеститори в България, допълва изказването си Караниколов по време на Втората сесия на българо-унгарската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. По думите му за 2018 г. страната е на второ място по поток на преки чуждестранни инвестиции в България след Холандия. Министър Караниколов е посочил, че за периода 2002-2018 г. унгарските инвестиции в България са над 1.5 млрд. евро.

"Отчитайки потенциала на българската и унгарската икономики, считам, че съществуват редица възможности за успешно партньорство и привличане на повече унгарски инвестиции", подчертава Караниколов. Той се е срещнал с министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Двамата са обсъдили възможностите за насърчаване на инвестициите, както и перспективите за реализиране на съвместни инициативи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във