Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БЪЛГАРИЯ И УКРАЙНА ТЪРСЯТ СЪВМЕСТНО РЕШЕНИЕ НА ВИЗОВИЯ ВЪПРОС

Украинският президент Леонид Кучма и българският му колега Петър Стоянов се разбраха Украйна да предложи план за решаване на визовия въпрос. Кучма призова България да не взима прибързано решение по отношение на визовата политика.
От 4 до 5 септември Леонид Кучма е на двудневно посещение у нас по покана на българския държавен глава. В украинската делегация участват и министърът на външните работи Анатолий Еленко, министърът на вътрешните работи Юрий Смирнов и колегата им в промишлената политика Василий Гуреев.
Делегациите подписаха шест двустранни документа. Министрите на вътрешните работи Юрий Смирнов и Георги Петканов парафираха спогодба за борба с престъпността и протокол към споразумението за сътрудничество между българското и украинското вътрешно министерство. Споразумение за реадмисия пък ще облекчи движението на гражданите на двете страни. Сред останалите спогодби са договор за социално осигуряване, спогодба относно условията и реда за транзитно преминаване през българска територия на въоръжени сили на Украйна, участващи в КейФОР, план за сътрудничество между българското и украинското външно министерство и протокол между Агенция Митници и Държавната митническа служба на Украйна.
По време на визитата министърът на промишлената политика Василий Гуреев разговаря и с българските министри на икономиката и на финансите Николай Василев и Милен Велчев.
Над 100 представители на български фирми и предприятия проявиха интерес към украинските гости. На специално организирана от Българската търговско-промишлена палата среща бяха обсъдени съвместни мерки за стимулиране на бизнесвзаимоотношенията между двете държави. За подобряването им е необходимо либерализирането на външнотърговския режим и активни търговски връзки на междуфирмено равнище. Българите уведомиха украинската делегация, че имат възможност да разширят асортимента на изнасяните стоки и да включат в тях продукти на хранително-вкусовата промишленост и машини за нея, подемно-транспортни съоръжения, електроника, суров тютюн и смесени торове.
Според Василий Гуреев България е примамлива за украинския бизнес със своето селско стопанство и научния си потенциал. В нашата страна можело да се сглобява украинска фермерска техника. Гостите проявиха интерес и към съвместните производства на български тютюневи изделия и смесени фармацевтични компании на територията на Украйна. Гуреев е споделил с българските си колеги опита на страната му в развитието на свободните икономически и безмитни зони. През последните години Украйна стабилизира своята валута, постигна нулев бюджетен дефицит и приватизира 80% от държавните активи - обясни вицепремиерът Василев големия интерес на новото правителство към сътрудничество с бившата съветска република.
На работна закуска украинският президент разговаря и с премиера Симеон Сакскобургготски. Кучма е първият държавен глава, който изнесе слово пред народните представители при откриването на новата парламентарна сесия. Той беше на държавно посещение в България и през март. Тогава двете страни подписаха спогодба за разширяване и задълбочаване на двустранните отношения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във