Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и Турция най-близо до завода на "Фолксваген"

Милиарди евро инвестиция и хиляди работни места. "Фолксваген" планира да построи нов завод в Източна Европа, пише немската агенция DPA. 

Според публикацията немският автогигант оглежда възможностите в България и Турция, като плановете следва да бъдат обсъдени на заседание на Надзорния съвет след Великден. Източници на агенцията казват, че състезанието е отворено, тъй като и в двете страни разходите за персонал са много по-ниски, отколкото в Германия. Става дума за инвестиция в размер над 1 млрд. евро, като от "Фолксваген" отказват да коментират темата.  

Пречка се явяват синдикатите. Синдикалната група във VW предпочита да се инвестира в капацитета на съществуващи заводи вместо да се открива нов. Те визират фабриките в Полша и Унгария. Според наличната досега информация окончателното решение за нов завод следва да се взема при следващия кръг на планиране на заседание на Надзорния съвет през ноември. 

В публикацията се споменава посещението на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в София от началото на април. Тогава представители на VW са посетили немскоезична детска градина в българската столица - подобни учебни заведения също са изискване на автогигантът при избора на локация. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във