Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и Тунис може да са партньори в земеделието и туризма

Председателят на Стопанската камара Радосвет Радев се срещна с новоназначения посланик на България в Тунис Веселин Дянков.

Председателят на Стопанската камара Радосвет Радев се срещна с новоназначения посланик на България в Тунис Веселин Дянков. В срещата участва и Веселин Илиев – гл. директор “Външноикономическо сътрудничество” в БСК. Тримата обсъдиха възможностите за партньорство по отношение подобряването на външноикономическите отношения между двете държави.

Една от основните ми задачи е да промотирам българския бизнес в Тунис. И въпреки че мисията ни е малка – един посланик и един дипломат, ще работим активно за организиране на българо-тунизийски бизнес форум в най-кратки срокове”, сподели новоназначеният посланик.

По данни на БНБ, през 2019 г. тунизийските инвестиции в България са в размер на 3,1 млн. евро, а българските инвестиции в Тунис са 0.4 млн. евро.

Двете страни имат потенциал за сътрудничество в секторите строителство, информационни технологии, селско стопанство, химична и фармацевтична промишленост, инженеринг, туризъм, търговия и др.

Тунис участва във всички Рамкови програми на ЕС. От интерес за нас са Еразъм + Мобилност за установяване на контакти между млади предприемачи, студенти от инженерни специалности, и COSME сега - Single Market, за международно коопериране“, сподели по време на срещата Веселин Илев.

Той припомни още, че през 2013 г. Стопанската камара организира международни двустранни бизнес срещи, на които са се регистрирали първоначално 8 тунизийски фирми (от около 80), но в последствие са дошли само 4 - тези, които имат шенгенски визи. Според Веселин Илиев, визовият режим продължава да е проблем за осъществяването на бизнес контакти.

Очаква се новият посланик да замине за Тунис на 28 февруари. Това е първият посланически мандат на Веселин Дянков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във