Банкеръ Daily

За по-чист въздух

България и Словакия срещу двойния стандарт при вноса на употребявани коли

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна със словашкия си колега Ласло Солимос днес в Братислава. Двамата обсъдиха актуални теми от европейския дневен ред, свързани с околната среда, в контекста на предстоящия на 9 октомври т.г. Съвет по околна среда в Люксембург.

Солимос запозна министър Димов с приоритетите на Словашкото председателство на Вишеградската четворка, сред които са подобряване качеството на атмосферния въздух и борбата с климатичните промени. Акцент на разговора по темата за качеството на въздуха бяха мерките, които двете страни вземат за решаване на проблема и един от основните му причинители – емисиите от моторни превозни средства.

Димов благодари на словашкия си колега за изразената подкрепа за внасяне на информационна нота относно замърсяването на въздуха, дължащо се на вноса на употребявани автомобили от страни с висок БВП към страни с нисък стандарт. В нея се призовава за предприемане на мерки на европейско ниво за справяне с проблема. Документът беше подкрепен като съвносители от Полша и Словакия и ще бъде част от дневния ред на предстоящия Съвет по околна среда. Основната цел е да привлече вниманието на Съвета, държавите членки и Европейската комисия към сериозността на проблема с нарастващия поток автомобили „втора ръка“ от държави, въвеждащи ограничения за движението им поради несъответствие с нормите за чистота на въздуха. Проблем, който води до „изтичането на въглеродни емисии в рамките на Съюза“, и който, както министър Димов подчерта по време на срещата, изисква бързи и категорични мерки, в т.ч. и законодателни, на ниво Европейски съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във