Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и САЩ са обсъждали възможността за сътрудничество за запазване работата на ТЕЦ-овете у нас

Министър Петкова и представители на департамента по енергетика на САЩ обсъдиха работата на въглищните централи у нас

В рамките на Стратегическия диалог на високо равнище - форум за консултации и сътрудничество по глобални, регионални и двустранни въпроси от взаимен интерес за България и САЩ министър Теменужка Петкова се е срещнала с представители на Департамента по енергетика на САЩ, съобщиха от пресцентъра на министерството.

В срещата са участвали посланик Херо Мустафа, заместник-асистент секретарят по управление на чисти въглища и въглерод към организацията "Енергия от изкопаеми горива" към Департамента по енергетика на САЩ Лоу Хъркман, Анджелос Кокинос, д-р Джеймс Адамс от Държавния департамент на САЩ.

Обсъдена е била възможността за сътрудничество по отношение на запазване капацитета на въглищните централи в България, използвайки опита и разработените технологии в САЩ. По думите на министър Петкова те осигуряват над 46% от производството на електроенергия за страната. Значителни са разходите на централите за закупуване на емисии през последните години, което оказва влияние върху цената на произвежданата от тях електроенергия. В разговора е отбелязано, че държавната ТЕЦ "Марица изток 2" инвестира над 1.2 млрд. лв. в пречиствателни съоръжения.

От Департамента по енергетика на САЩ са представили информация за изследвания и развитие на енергийни системи на основата на въглища, както и за улавяне и съхранение на въглерод. Двете страни са се обединили около възможността за сътрудничество с цел запазване работата на топлоелектрическите централи в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във