Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и Русия ще проучат развитието на газопреносната ни инфраструктура

България и Русия ще проучат развитието на газопреносната ни инфраструктураМинистърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер са подписали пътна карта. Според документа страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България като се отчитат правилата на ЕС.

Двамата са разговаряли в Санкт Петербург, където Петкова участва в Петербургския международен икономически форум — 2017, съобщиха от Министерството на енергетиката.

В хода на разговорите е станало ясно, че се увеличават доставките на руски природен газ за България. През първите пет месеца на 2017 г. увеличението е с 14.5% спрямо същия период на предходната година.

По време на срещата особено внимание било отделено на въпросите по организацията на доставките на природен газ за България в дългосрочна перспектива. Алексей Милер информирал Теменужка Петкова за изпълнението на проекта "Турски поток" и изразил увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа.

Петкова го информирала за развитието и инвестициите в газопреносната система на България, както и за концепцията за газоразпределителен център.

Facebook logo
Бъдете с нас и във