Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и Румъния засилват икономическото си сътрудничество

Заместник-министър Иванова откри офис на румънската бизнес организация "Върховен съвет на европейския бизнес". Снимка: Министерство на икономиката

Заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова присъства на официална церемония по учредяването на български клон на румънската бизнес организация "Върховен съвет на европейския бизнес".

"Днешното събитие е поредното доказателство за разгръщане на големия икономически потенциал между двете страни," заяви заместник-министър Иванова и подчерта, че между България и Румъния е налице отлично сътрудничество, превръщащо двустранните отношения в приоритетни.

Основната дейност на "Върховен съвет на европейския бизнес" е свързана с изграждането на контакти между бизнеса и обществените организации в Европейския съюз. През последната година приходите на членовете на организацията са се повишили общо с над 49 млн. евро, съобщи пресцентърът на Министерство на икономиката. Организацията извършва своята дейност в Румъния, България, Гърция и Турция, като в периода 2019-2022 г. се очаква да бъдат разкрити нейни офиси в още 9 държави.

По данни на БНБ румънските инвестиции в България през 2018 г. са в размер на 7.7 млн. евро, като отбелязват ръст от 6.8%, а двустранният стокообмен надхвърля 4.6 млрд. евро. По думите й очакванията и на двете страни са през настоящата година да се отчетат нови по-високи стойности. Иванова представи данни, според които българският износ за Румъния за изминалата година е имал ръст от 10.2%, възлизайки на стойност 2401 млрд. евро. Вносът е бил в размер на 2206 млрд. евро и също отбелязва увеличение от 3.4%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във