Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и Румъния ще продължат сътрудничеството си в областта на туризма

България и Румъния се споразумяха в най-скоро време да се проведе съвместна среща, на която да се обсъдят възможностите за промотиране на общи туристически продукти, които да привлекат повече посетители от далечни пазари - например Азия и по-конкретно Китай, Япония, Индия и други страни. Това стана ясно, след като бе даден стартът на есенно туристическо изложение в Букурещ.

На събитието участие взеха българският министър на туризма Николина Ангелкова, румънският министър на малките и средните предприятия, бизнес средата и туризма Флориан Жиану, президентът на Румънската търговско-промишлена палата Михай Дарабан и представители на туристически организации и бизнеса от 30 страни.

Българският министър отбеляза, че двустранните отношенията с Румъния в сектора имат добри и дълги традиции, а страната ни е много популярна сред румънците, като дестинация за морски и зимен туризъм. Министрите на двете страни се договориха да продължат традицията между двустранните бизнес дискусии, в които участие взимат туроператори, хотелиери и ресторантьори.

Според тях това е част от начините за привличане на повече туристи между двете страни. Министър Ангелкова сподели, че е възможно да се направят съвместните усилия за развитие на общи туристически продукти за Дунавския регион, защото той е важна предпоставка за откриване на нови възможности и предизвикателства пред туризма и развитието на бизнес отношенията между България и Румъния.

"Тази политика ще доведе и до устойчив ръст на румънските туристи у нас", посочи още Ангелкова.

Според данни на НСИ от началото на годината до сега румънските туристи у нас са над 750 хил. души. В тазгодишното издание в Румъния българският щанд участва с 15 туристически фирми, браншови организации и общински администрации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във