Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и Румъния се готвят с общи проекти за новия програмен период

България и Румъния се готвят с общи проекти за новия програмен период. Подготовката на новата програма за трансгранично сътрудничество между двете страни за  2021 г. - 2027 г. обсъдиха днес регионалния министър Петя Аврамова и заместник-министър Деница Николова на работна среща с посланика на Румъния в България Йон Гъля.

Основните цели, които искаме да бъдат заложени в програмата, са свързани с икономическото развитие на пограничния регион, каза министър Аврамова. Предложението на страната ни е да бъде следван стратегически подход и част от ресурса на програмата да бъде вложен в стратегически проекти, които да се изпълняват на територията на България и Румъния. Предлагат се също мерки за икономически растеж и подпомагане на малки и средни предприятия.

Зам.-министър Николова обясни, че според правилата на ЕС за новия програмен период към стратегически проекти могат да бъдат насочени до 30% от бюджета на програмата. Вече е стартирала подготовка по два такива проекта. Единият е за изготвяне на прединвестиционно проучване за нови мостове и пристанищни съоръжения по поречието на р. Дунав, с цел възстановяване на транспортния коридор, подобряване на плаваемостта и навигацията. Другият стратегически проект е за развитие на маршрута „Евро-Вело 6“, инициативата за което идва от общините по поречието на реката. Той ще има принос и към постигане на приоритетите на Дунавската стратегия.

Целта и на двата проекта е да доведат до стимулиране на икономическата активност чрез подобряване на транспортната достъпност и условията за бизнес в пограничния регион, както и развитие на туризма.

Министър Аврамова и посланик Гъля отчетоха добрите взаимоотношения между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния, както и двустранното сътрудничество в областта на регионалното развитие, транспорта и други сфери от взаимен интерес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във