Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и провинция Мекленбург-Предна Померания договарят срещи на фирми от аутомотив клъстера

Главният секретар на Министерството на икономиката Владимир Туджаров е обсъдил възможностите за разширяване на икономическото и външнотърговското сътрудничество със Стефан Рудолф, държавен секретар в Министерство на икономиката, труда и здравеопазването на федерална провинция Мекленбург-Предна Померания (Германия), съобщиха от пресцентъра на министерството.

Външнотърговският стокообмен на България с федерална провинция Мекленбург-Предна Померания през миналата година възлиза на 23.7 млн. евро. Вносът от нашата страна е бил на стойност 5.3 млн. евро, а износът към България - 18.4 млн. евро. Данните за стокообмена показват нуждата от по-усилена работа както от българска, така и от немска страна, отбелязват от икономическото министерство.

По време на срещата са набелязани няколко направления с потенциал за сътрудничество като научните изследвания, технологиите и иновациите, дигитализацията, ИКТ, корабостроене и автомобилната промишленост. Вече има много немски компании в България, които инвестират и реинвестират не само в едно разширение на заводите си. "Смятам, че немските компании се чувстват добре в страната ни като до голяма степен това се дължи на добрата икономическа среда", отбелязва Туджаров. От своя страна Стефан Рудолф е отправил покана за посещение на провинция Мекленбург-Предна Померания и организирането на бизнес форум, както и срещи с представители на аутомотив клъстера.

Мекленбург-Предна Померания (на немски: Mecklenburg-Vorpommern, Мекленбург-Форпомерн) е една от шестнадесетте федерални провинции на Германия, разположена в североизточната част на страната. Министър-председател на провинцията е Ервин Зелеринг от коалицията между Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и Християндемократическият съюз (ХДС). От 2013 г. двете основни политически сили в Германия са част от управляващата т.нар. Голяма коалиция.

Мекленбург-Предна Померания обхваща площ от 23 191 кв. км и има 1 642 000 жители. Плажовете на Балтийско море и островите, както и многото езера във вътрешността на провинцията, привличат много туристи всяка година. По-големите градове са Рощок, Шверин, Нойбранденбург, Щралзунд, Визмар и Грайфсвалд. Всички имат по-малко от 200 000 жители.

Мекленбург-Предна Померания е шеста по площ и четиринадесета по население провинция на Германия. Тя граничи с Балтийско море на север, с Шлезвиг-Холщайн на запад, с Долна Саксония на югозапад, с Бранденбург на юг и с Полша на изток.

Покрай крайбрежието на Мекленбург-Предна Померания в Балтийско море има няколко острова. Тук е най-големият германски остров Рюген, както и Хидензе, Узедом и Пьол. Най-високата точка в провинцията е Хелптер Берге (Helpter Berge) с височина 179 метра.

Столицата на федералната провинция е Шверин (на немски: Schwerin), въпреки че балтийското пристанище Рощок е двойно по-населено. Градът е с населението от над 95 300 души, което го прави най-малкият център на провинция. Любопитен факт е, че градът е обкръжен от 11 езера.

Една от забележителностите в града е Замъкът Шверин (на немски: Schweriner Schloss). Построен е по заповед на херцога на Мекленбург-Шверин по средата на XIX век, а архитект е Георг Адолф Демлер. Замъкът, изграден в смесица от архитектурни стилове, се намира на остров, който е съединен с града и дворцовите градини с два моста. Днес в замъка се помещава Парламентът (Ландтаг) на федерална провинция Мекленбург-Предна Померания, както и музей и оранжерия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във