Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и още 9 страни искат ядрена енергия в Зелената сделка

Десет държави от ЕС, сред които и България, се обявиха в подкрепа на ядрената енергия, призовавайки тя да бъде включена в списъка на мощностите, считани за благотворни както за климата, така и за околната среда.

Освен България под становището, публикувано във в. "Фигаро", са се подписали Франция, Румъния, Чехия, Финландия, Словакия, Хърватия, Словения, Полша и Унгария.

В него е посочено, че е изключително важно ядрената енергия да бъде включена в рамките на Зеления преход преди края на тази година, тъй като защитава европейските потребители от колебанията в цените и допринася за независимостта на източниците за производство на електроенергия в ЕС на фона на покачващите се цени на природния газ.

Десетте държави-членки смятат също, че развитието на ядрената промишленост в ЕС може да генерира близо милион висококвалифицирани работни места в Европа.

Европейската зелена сделка, предложена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, след като тя зае поста през декември 2019 г. , има за цел да намали емисиите на парникови газове в ЕС до нула до 2050 г., припомня АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във