Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и ОАЕ разширяват сътрудничеството в земеделието и туризма

Търговско-икономическите отношения на България с Обединените Арабски Емирства се развиват от 1971 г., като придобиват постоянен характер след 1975-а. През 1992 г. е преустановена дейността в Дубай на Българския търговски център. След това контактите с фирми от ОАЕ се осъществяват предимно чрез посредници от Италия и Ливан.

От април 2018 г. има българско посолство в Абу Даби,  столицата на Обединените арабски емирства. Арабската страна също има свой посланик в София.

Според предварителните данни на митническата статистика, през миналата година двустранната търговия възлиза на 137.7 млн. щ.д. и показва ръст от 18.8% спрямо 2020-а. Българският износ е на стойност 94.2 млн.щ.д. /близо 15% ръст/. Вносът от ОАЕ пък е за 43.5 млн. щ.д. и расте с 28.4 на сто.

С цел засилване на двустранните отношения Министерският съвет одобри проект на Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието между Министерството на земеделието и Министерството на климатичните промени и околната среда на Обединените арабски емирства.

С подписването на този документ ще се търси разширяване на двустранното сътрудничество в областта на земеделието, продоволствената сигурност, безопасността на храните, рибарството и други области от взаимен интерес. В изпълнение на Меморандума двете страни ще си сътрудничат чрез обмен на информация за националните си законодателства, обмен на експерти и при изпълнението на проекти и програми от взаимен интерес за постигане на по-висока продоволствена сигурност.

За първи път ще бъде създадена нормативна рамка за сътрудничество в областта на туризма между България и Обединените арабски емирства.

Правителството одобри изменение на РМС № 652 от 2019 г. за одобряване на проект на Меморандум за разбирателство относно сътрудничеството в областта на туризма между Министерството на туризма и Министерството на икономиката на Обединените арабски емирства. Документът отразява готовността на двете държави да създадат най-благоприятни условия за взаимноизгодно партньорство в сектора.

Документът отразява готовността на двете държави да създадат най-благоприятни условия за взаимноизгодно партньорство в сектора. Те ще насърчават инвестициите в него и ще участват в международни туристически и инвестиционни изложения, организирани на тяхна територия. Меморандумът поставя фокус и върху стимулиране на инициативите за популяризиране на културно-историческите паметници с цел двустранно развитие на културния туризъм.

България и ОАЕ ще обменят информация и опит също в администрирането на хотели и курорти, в организирането на учебни програми и техники за обучение на кадри в туризма, в сферата на събирането на туристическите данни и в статистиката, в лицензирането на туристически съоръжения, както и в развитието на здравния туризъм.

Двете страни ще задълбочат сътрудничеството си и в рамките на международни форуми и по линия на международни формации като Световната организация по туризъм към ООН и други.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във