Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и Ливан с обмен на селскостопански стоки за 43,5 млн. долара

Търговията между България и Ливан през 2018 г. е била на стойност 175 млн. щ.д., което бележи увеличение от над 20%. Обменът на селскостопански стоки между двете страни през същата 2018 г. възлиза на 43,5 млн. щ. д. Водещите селскостопански продукти в българския износ за ливанския пазар са сирена, цигари, царевица и пшеница.

Земеделският зам.-министър Янко Иванов участва в  специализираното изложение „Lebanese Agro – Food Expo 2019“.  Изложението се провежда от днес до 29 юни в изложбената зала на ЦУМ в София. Участие в него взимат производители и износители на ливанска продукция в областта на земеделието и хранително-вкусовата промишленост.

„Като мост между Изтока и Запада, Ливан предлага достъп на българските фирми до останалите арабски страни. За това свидетелства и участието на български компании на изложението за хранителни стоки, оборудване за хотели, ресторанти и други заведения, ХоРеКа в началото на април 2019 г. в Бейрут, както и успешните смесени бизнес форуми и семинари в София и Бейрут през последните три години, фокусирани върху възможностите за бизнес инвестиции в България. Те спомогнаха за насърчаване на търговските и инвестиционните контакти между двете страни”. Това заяви Иванов при откриването на изложението.

Изложението дава възможност българският потребител да се докосне пряко до ливанския вкус, традиции и култура, а българският бизнес - да се срещне с представители на ливански фирми и да обсъдят многобройните перспективи за партньорство. Иванов припомни, че ливанските инвестиции в България са доказали своята ефективност във  времето и има създадена основа за активизиране на бизнес отношенията като резултат от създаденото взаимно доверие както между български и ливански компании, така и между търговско-промишлените и земеделски палати на двете страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във