Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и Китай с обща платформа за инвестиционни проекти

Правителството одобри на днешното си заседание проект на Меморандум за разбирателство между Министерството на икономиката  и Министерството на търговията на Китай за създаването на съвместна работна група за инвестиционно сътрудничество.

С подписването на документа се създава съвместна работна група за инвестиционно сътрудничество под ръководството на Смесената комисия за икономическо сътрудничество между двете страни. От българска страна работната група ще се председателства от Българската агенция за инвестиции, а от китайска страна - от Департамента за инвестиции в чужбина и икономическо сътрудничество на Министерството на търговията на Китай.

Работната група ще създаде механизъм за комуникация между правителствата на двете страни за обмен на информация за инвестиционни проекти и инвестиционното законодателство. Ще бъде изградена и платформа, чрез която бизнесът от двете страни да си сътрудничи по въпроси, свързани с реализирането на инвестиционни проекти.

На днешното правителствено заседание беше одобрен също така Меморандум за разбирателство за икономическо сътрудничество между Министерството на икономиката и Народното правителство на провинция Дзянси, Китай. Подписването на документа бе предложено от българска страна с цел засилване на търговско-икономическото сътрудничество с Дзянси. Усилията на Министерството на икономиката са насочени към установяване на контакти и развитие на партньорството с Китай не само на централно ниво, но и с отделни китайски провинции. Министерството на икономиката им подписани подобни меморандуми за сътрудничество с китайските провинции Хънан, Анхуей, Шанхай, Гуандун, Дзянсу, Джъдзян и с Община Нинбо.

Документът предвижда активизиране на сътрудничеството между бизнеса и организациите от България и Дзянси, оказване на съдействие за създаване на нови и разширяване на съществуващите бизнес контакти между предприятията от България и Дзянси, насърчаване на сътрудничеството между малките и средните предприятия, стимулиране на предприятията от България и Дзянси да участват в панаири, изложения, форуми и симпозиуми, които се провеждат на територията на България и Дзянси. Специално внимание е обърнато на насърчаването на китайските инвестиции в българските индустриални зони.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във