Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и Кипър ще разширяват сътрудничеството си в енергетиката и иновациите

S 250 8a1bac61 d3f6 4382 b50c f8d138e6a4fb
S 250 7e00a07e 1808 4ad2 8c64 0c20719ccba5

Президентът Румен Радев и кипърският му колега  Никос Анастасиадис са обсъдили Многогодишната финансова рамка и общата им позиция по отстояване на кохезионната политика и общата селскостопанска политика. Това стана ясно от думите на българския държавният глава на съвместните изявления с президента на Кипър след разговорите в президентската институция. Анастасиадис е на двудневно официално посещение в България.

"С президента Анастасиадис твърдо поддържаме усилията да се приеме такъв бюджет, който да гарантира устойчивото икономическо и социално сближаване вътре в Европейския съюз, базирано на принципите ни за солидарност и единство", заяви Радев, който открои общата политика и позиции на двете страни в рамките на партньорството им в Алианса като важен аспект в отношенията.

Двамата президенти са обсъдили двустранните отношения във всички области от взаимен интерес, като са акцентирали върху сътрудничеството в областта на икономиката. "В тази връзка водеща за нас е амбицията да увеличим двустранния стокообмен, който, въпреки някои колебания през последните години, се развива възходящо, но потенциалът ни е много по-голям", каза българският държавен глава, като изтъкна търговията, туризма, строителството, финансите, инвестициите в различни области.

В сряда Радев и Анастасиадис ще открият Българо-кипърски бизнес форум. "Ще дадем нови перспективи в търсене на нови параметри за икономическите и търговските ни отношения", отбеляза българският президент. Той напомни, че Кипър е сред водещите инвеститори в България и добави, че стремежът на българската страна е да предостави още по-добри условия за кипърския бизнес, мислейки не само за търговия, но и за създаване на съвместни предприятия и за съвместно излизане на трети пазари.

Особен интерес за Кипър представлява бурното развитие в България на финтех индустрията, на иновациите и на стартъпите. "Ще подпишем три споразумения между търговско-промишлените палати на двете страни", съобщи Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във