Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и Израел ще си сътрудничат в секторите водоснабдяване и ИТ технологии

Посланик Йорам Елрон (вторият от ляво на дясно) е посетил и БТПП, където е имал разговор с председателя й Цветан Симеонов.

Негово Превъзходителство Йорам Елрон е новият извънреден и пълномощен посланик на Държавата Израел у нас. След като връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев и получи агреман от външно министерство за поста, той започна срещи с различни организации. Йорам Елрон е посетил и БТПП, където е имал разговор с председателя й Цветан Симеонов.

Двамата са дискутирали актуалното състояние на търговско-икономическите отношения между двете държави. Цветана Симеонов е запознал посланик Елрон с членството на Палатата в международни организации, с работата на Търговския регистър на БТПП и с Арбитражния съд към Палатата. Отбелязан е интересът от страна на бизнеса и от двете страни за засилване на сътрудничеството в областите водоснабдяване и информационни технологии.

Израел е важен и перспективен външнотърговски партньор на България. Двустранните търговско-икономически отношения имат дългогодишна история и се развиват положително на база на добре изградената договорно-правна база. Активната размяна на визити на най-високо равнище между двете страни е от голямо значение за разширяването на двустранното сътрудничество в областта на икономиката, инвестициите, търговията и туризма. Президентът Румен Радев беше на официално посещение в Израел през март миналата година по покана на колегата си Реувен Ривлин. През ноември 2018-а министър-председателят Бойко Борисов посрещна израелския премиер Бенямин Нетаняху у нас. Тогава се отбелязаха възможностите за сътрудничество в областта на сигурността. Продължават разговорите за съвместни проекти и дейности във военната област, дори и във военното производство по отношение на разработването на специално оборудване. Това пък ще позволи разширяването на сътрудничеството и в много други области - в икономиката, науката, информационните технологии.

Между двете страни вече действа ново Споразумение за икономическо сътрудничество, на база на което между страните се създава Българо-израелска смесена комисия за икономическо сътрудничество. С решение на Министерския съвет за председател на българската част на смесената комисия с Израел е определен министърът на туризма. Очаква се свикването на първата сесия на комисията.

Ефективна роля за подпомагане на контактите между фирмите от двете страни и за провеждането на различни бизнес форуми играят Израело-българската търговска камара (създадена през май 1989 г., със седалище в Тел Авив) и Българо-израелската търговско-промишлена палата (създадена през април 1993 г., седалище в София).

През последните години стокообменът между България и Държавата Израел се развива динамично, като се регистрират по-високи обеми в сравнение с предходното десетилетие и диверсифициране на структурата, която обаче подлежи на по-нататъшно оптимизиране и обогатяване предвид експортните възможности на двете страни.

Стокообменът между България и Израел за първото полугодие на този година се е увеличил с близо 20% спрямо същия период на 2018-а, достигайки 92.6 млн. щ.долара. Това се дължи на регистрирания ръст от около една трета в българския износ. Отчетено е повишение при продажбите на български нефтени масла, пластмаси и стъкло, а същевременно е реализиран и значителен износ на пшеница. Израелският внос за първите шест месеца възлиза на 29.9 млн. щ.д. и отчита слаб ръст от 5.3% спрямо същия период на миналата година.

Допълнителни възможности за увеличаване на взаимната търговия предоставя ратифицираното на 23 октомври 2012 г. от Европейския парламент Споразумение за асоцииране за оценка на съответствието и приемане на промишлените продукти (ОСП) с Израел - рамково споразумение, което признава израелските стандарти за равностойни на европейските стандарти.

Структурата на износа/вноса е твърде разнообразна, но предвид експортните възможности на двете страни, подлежи на оптимизиране и обогатяване, отбелязват от икономическото министерство.

Следва да се отбележи, че много от израелските компании, развиващи дейност в България, са регистрирали български фирми и извършваните от тях инвестиции се отчитат като такива от български юридически лица, а не от чужди. Освен това повечето големи израелски компании, осъществяващи инвестиционни проекти в България, реализират дейност чрез свои филиали, главно такива в Холандия и Австрия.

Следва да се отбележи, че много от израелските компании, развиващи дейност в България, са регистрирали български фирми и извършваните от тях инвестиции се отчитат като такива от български юридически лица, а не от чужди. Освен това повечето големи израелски компании, осъществяващи инвестиционни проекти в България, реализират дейност чрез свои филиали, главно такива в Холандия и Австрия.

Повече от 210 000 туристи са посетили България през миналата година.
Потенциал за сътрудничество има и в областта на енергетиката и по-специално участие на България амбициозния проект (т.нар. Източносредиземноморски проект) за доставка на природен газ до Гърция и след това към Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във