Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и Израел обсъждат признаване на ваксинационни сертификати

Българо-израелските търговско-икономически отношения имат дългогодишна история и се развиват положително на база на добре изградената договорно-правна база. Тя е от голямо значение за разширяването на двустранното сътрудничество в областта на икономиката, инвестициите, търговията и туризма.

Провеждането на Българо-израелски форум в областта на туризма стои на дневен ред, като той може да предостави възможност за насърчаване и задълбочаване на сътрудничеството и контактите на туристическия бизнес на двете страни с подкрепата и на правителствата на двете страни. Това е отбелязала вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред Йорам Елрон, извънреден и пълномощен посланик на Израел. Те са обсъдили и въпросът за провеждането на първата сесия на Смесената комисия за икономическо сътрудничество веднага, когато епидемиологичната обстановка го позволява.

През 2019 г. на ГКПП у нас са отчетени над 244 хил. посещения на израелски туристи. През миналата година, когато коронавирусната пандемия промени коренно нещата, у нас са гостували над 50 хил. израелски туристи в местата за настаняване, според данни от системата ЕСТИ.

България придава голямо значение на българо-израелското сътрудничество в областта на туризма. "Ето защо за нас и за заинтересованите представители на туристическия бизнес е от изключителна важност да постигнем договореност за признаване на ваксинационните сертификати на израелски граждани, желаещи да пътуват до България", е отбелязала министър Николова. В тази връзка Министерството на туризма ще участва в експертна среща между представители на компетентните в двете страни ведомства за обсъждане на този въпрос. 

"Високо ценя, че отделихте време за тази среща и бих искал да отбележа колко сте смела, че отворихте границите си, когато Израел беше още в червения списък", посочва посланик Йорам Елрон. "България винаги ще е в центъра на нашата външна политика и се надяваме скоро да има развитие и в туристическия сектор", допълва той. И уточнява, че Израел е водещ пазар извън европейските страни.

Обсъжда се признаването на ваксинационните сертификати и "моята мечта е България да бъде първата страна, с която да има взаимно признаване на тези сертификати", посочва посланикът. 

 

Израел е важен и перспективен външнотърговски партньор на България

 Ефективна роля за подпомагане на контактите между фирмите от двете страни и за провеждането на различни бизнес форуми играят Израело-българската търговска камара (създадена през май 1989 г., с офис в Тел Авив) и Българо-израелската търговско-промишлена палата (учредена през април 1993 г. в София). 

През последните години стокообменът се развива динамично, като се регистрират по-високи стойностни обеми и диверсифициране на структурата, която обаче подлежи на по-нататъшно оптимизиране и обогатяване предвид експортните възможности на двете страни.

Съществуват реални възможности за по-нататъшно оптимизиране и обогатяване на двустранния стокообмен. Като перспективни в това отношение могат да се посочат продукти като минерална вода, хранителни продукти, розово масло, трансформатори, железни и нежелезни продукти, пластмаси, мебели и изделия от дърво, химически продукти и други.

За периода 1996-2019 са отчетени 298.7 млн. евро инвестиции от Израел у нас. Следва да се отбележи, че много от израелските компании, развиващи дейност в България, са регистрирали български фирми и извършваните от тях инвестиции се отчитат като такива от български юридически лица, а не от чужди. Освен това, повечето големи израелски компании, осъществяващи инвестиционни проекти в България реализират дейност чрез свои филиали, главно такива в Холандия и Австрия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във