Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и Иран обмислят директна авиолиния

Българските и иранските авиационни власти ще преговарят за изменение на действащата спогодба за въздушен транспорт и за бъдещата директна линия между двете страни.

Българските и иранските авиационни власти ще преговарят за изменение на действащата спогодба за въздушен транспорт и за бъдещата директна линия между двете страни. Това се случва в резултатите от проведената на 18 и 19 април в София Междуправителствената българо-иранска комисия за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество, съобщи по време на заключителното заседание министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. В рамките на сесията е проведено и заседание на Смесената комисия по международен автомобилен транспорт и страните са изразили интерес към възобновяване на международния автомобилен транспорт на пътници между тях.

Като най-важни постижения на междуправителствената комисия са подписването на меморандуми за сътрудничество в икономиката, акредитацията, пристанищата и морския транспорт, метеорологията, пощите, както и  за взаимодействие между търговските палати на двете страни, обобщи постигнатото министър Росен Желязков.

Ръководителят на иранската делегация и министър на пътищата и градоустройството Мохаммад Еслами отбеляза, че създаването на въздушен мост ще помогне на търговските отношения,  туризма и ускоряването на възможностите за инвестиции.

В рамките на шест месеца ще бъде проведена  заключителната експертна среща за финализиране на проекта на споразумение за международния транспортен и транзитен коридор Персийски залив - Черно море, каза още българският министър. В областта на морския транспорт с цел насърчаване на двустранното сътрудничество и обмена на морски лица на търговски кораби, двете страни договориха текст на Меморандум за разбирателство за взаимно признаване на свидетелствата за правоспособност.

Обсъдена е била и възможността за възобновяване на дейността на Смесената комисия по енергетика и Съвместната работна група за природен газ.

Осемдесет милионният пазар на Иран и ключовото географско място на България са отправна точка за засилването на стокооборота в интерес на държавите, народите и бизнеса. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии Росен Желязков по време на българо-иранския бизнес форум. Участие в събитието взеха повече от 60 български и 40 ирански компании. "Смисълът на всеки един бизнес форум е да открием силните страни, които можем да предложим един на друг като партньори", каза още министър Желязков. Той отбеляза, че големият брой компании, които са се включили в събитието, е показател за намеренията между двете страни за засилване на стокообмена. "Имаме най-бързо развиващият се сектор на информационни технологии и комуникации в Югоизточна Европа. В момента според някои класации България е на трето място в Европейския съюз по развитие на ИКТ сектора", добави още министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във