Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и Ирак засилват двустранното си сътрудничество

Заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова и вицепрезидентът на багдадската Търговско-промишлена палата Мохамед Забуун Ал-Саади. Снимка: МИ.

България и Ирак подновиха диалога за създаването на нова сесия на Българо-иракската междуправителствена комисия, която по най-интензивен начин ще подпомогне процесите на двустранно сътрудничество. Акцентите, които поставиха заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова и вицепрезидентът на багдадската Търговско-промишлена палата Мохамед Забуун Ал-Саади по време на срещата си бяха над активизирането и установяването на устойчиви търговско-икономически връзки между България и Ирак, както и достигане на високи нива на стокообмен. Те обсъдиха областите от взаимен интерес, сред които машиностроене, добивна промишленост; металургия, преработвателна промишленост, електроника и електро машиностроителна промишленост, химическа и нефтопреработвателна индустрия, селско и горско стопанство, енергетика, туризъм и др.

Министерството на икономиката има активен подход за насърчаване привличането на преки чуждестранни инвестиции и е непосредствено ангажирано с инвестиционния процес в страната, отбеляза зам.-министър Иванова, онагледявайки макроикономическите показатели като посочи данъчните облекчения и очерта възможностите и условията за инвестиции в България.

Иракските представители споделиха, че страната им е изправена пред предстоящо инфраструктурно възстановяване и стремеж към реанимиране на индустриалния си потенциал като за тази цел имат изготвена нова законодателна рамка, изцяло съобразена с изискванията на инвеститорите и тяхната защита, както и множество облекчителни режими, предаде пресцентърът на Министерството на икономиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във