Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и Йордания залагат на по-добрите контакти между бизнес общностите

Като области, в които може да се засили сътрудничеството, бяха отбелязани туризма, икономиката и двустранния търговски обмен.

Единственият резултат от първото посещение у нас на министъра на външните работи на Хашемитското кралство Йордания Айман Ал-Сафади бе подписаното споразумение за визово облекчение на притежателите на дипломатически и служебни паспорти с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

В другите срещи - с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, бяха в рамките на добрия дипломатически тон. 

Насърчаването на икономическия обмен и взаимните инвестиции между двете държави беше общата позиция на президента Румен Радев и министъра на външните работи Айман Ал-Сафади, които разговаряха на "Дондуков" 2. Като особено перспективни области за сътрудничество бяха откроени информационните технологии, индустриите с висока добавена стойност, отбранителната индустрия създаването на смесени предприятия и туризмът. Беше отбелязано и доброто сътрудничеството в областта на образованието и науката. По думите му трябва да се използва потенциалът на йорданските студенти, завършили висшето си образование в България за развитието на двустранните отношения. А всички те могат да са посланици на България в близкоизточната страна

По време на срещата държавният глава е потвърдил поканата си към крал Абдула II да посети България в удобно за него време. В средата на декември миналата година президентът Румен Радев бе на официално посещение в Йордания по покана на крал Абдула II. Във водената от него делегация тогава участие взеха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, ръководителите на Българската агенция за инвестиции и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, както и представители на български компании.

Министър-председателят Бойко Борисов и министър Айман ас Сафади подчертали ролята на Съюза за Средиземноморието, утвърдил се като ценен форум за политически и икономически дебат относно регионалното партньорство и интеграцията. Съпредседател на Съюза е Айман ас Сафади.

Министър-председателят Бойко Борисов е отбелязал 50-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни. В тази връзка са били обсъдени възможностите за стимулиране на развитието на търговско-икономическите и инвестиционните отношения, както и установяването на по-близки контакти между бизнес общностите на двете страни.

Като области, в които може да се засили сътрудничеството, бяха отбелязани туризма, икономиката и двустранния търговски обмен. Екатерина Захариева пък посочи, че се планира не по-късно от началото на следващата година да бъде организирана първата сесия на смесената икономическа комисия, придружена с бизнес форум.

От Министерството на икономиката отбелязват, че Ѝордания се нарежда сред важните търговски партньори на България в региона на Близкия Изток и Северна Африка (БИСА), макар че числата не го потвърждават. След 1989 г. рязко прекъснаха контактите със страните от региона. А помним че през годините те осигуряваха продажбите на много селскостопански продукти. Стокообменът между България и Йордания през периода 2007-2017 г. има неравномерен характер. Най-високата му стойност е достигната през 2012 и 2014 г., когато двустранният стокообмен възлиза съответно на над 134 млн.и 131 млн. щ.долара. Външнотърговското салдо най-често е положително за Йордания.

За миналата година стокообменът между България и Йордания възлиза само на 25.2 млн. щ.д. (спад от 49.2%), от които 20 млн. износ и 5.2 млн. внос. Основни пера на българския износ се явяват крафтхартии, семена от слънчоглед, облицовъчни плочки, тестени изделия, семена за посев, стъклени предмети, меса от животни и други. Вносът от Йордания пък се формира главно от отпадъци и отломки от мед.

За първите четири месеца на тази година стокообменът между двете страни е за 9.7 млн. щ.д. (увеличение от 21.3%), от които 7.4 млн. експорт и 2.3 млн. импорт. Основно сме изнасяли електрически трансформатори, статични електрически  преобразуватели; крафтхартии, семена от слънчоглед, облицовъчни плочки, медикаменти, стъклени предмети, хлебни и тестени изделия и други, а традиционно вносът от Йордания е главно от отпадъци и отломки от мед.

Макар и малки, има йордански инвестиции в България, като те са съсредоточени в областта на услугите, недвижимите имоти и животновъдството. Някои фирми проявяват интерес към инвестиране в туризма и балнеолечението.

Хашемитското кралство Йордания, наричано за кратко Йордания, е държава в Близкия изток. Граничи със Сирия на север, с Ирак на североизток, със Саудитска Арабия на изток и юг, и с Израел и Западния бряг на запад. Заедно с Израел има граници по брега на залива Акаба и Мъртво море.

Йордания е модерна държава, йорданското общество е предимно урбанизирано. Кралството е класифицирано като развиващ се пазар със свободна пазарна икономика в книгата с факти за света на ЦРУ (CIA World Factbook). Страната има най-много свободни търговски споразумения, в сравнение с другите страни от региона. Режимът в страната е прозападен и поддържа близки взаимоотношения с Обединеното кралство и САЩ. Йордания става основен съюзник на НАТО през 1996 г. и е другата страна в региона, освен Египет, която поддържа дипломатически взаимоотношения с Израел. Йордания е учредителен член на Арабската лига, на СТО, на МВФ, на Международния наказателен съд, на ООН и други световни организации.

На 17 юни тази година новият извънреден и пълномощен посланик на България в Хашемитско кралство Йордания Димитър Михайлов връчи своите акредитивни писма на главния секретар на Министерството на външните работи на Йордания посланик Зайд ал-Лози и встъпи в длъжност. Добрата новина в това назначение е, че Димитър Михайлов е арабист и професионален дипломат. Ръководил е вече мисията ни в Сирия, доскоро бе посланик в Израел, и познава региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във