Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и Индонезия ще увеличат стокообмена двойно за пет години

България счита Индонезия за приоритетен партньор в Югоизточна Азия с нарастваща икономическа и политическа тежест и с добър пример за това как различни религии могат да живеят в разбирателство, мир и толерантност. Това стана ясно след срещата на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра на външните работи на Република Индонезия Рътно Марсуди.

За 2018 г. търговията между двете страни се е увеличила с около 150% до 222 млн. долара, а за първите месеци на тази година с повече от 300 процента. Но това е крайно недостатъчно за възможностите, които имаме. "Затова съм убедена, че бизнес форумът утре и смесеното заседание на двете правителства, за което се договорихме, ще доведат до удвояване на стокообмена за следващите пет години“, заяви Екатерина Захариева.

Вицепремиерът изрази надежда, че скоро ще бъдат подписани и споразумения за сътрудничество в сферата на образованието, както и в сферата на транспорта. "Българските пристанища могат да бъдат врата за индонезийските стоки на европейските пазари", отбеляза Екатерина Захариева.

Това е първо посещение на външен министър на Индонезия в България от 25 г. насам, а Рътно Марсуди е първата жена на този пост. 

"Беше крайно време външен министър на Индонезия да дойде на посещение в София. България и страните от Централна и Източна Европа имат огромен потенциал. Стремежът ни е да подобрим отношенията си с България", заяви Рътно Марсуди. Тя потвърди позитивните тенденции в търговските отношения и насърчи повече българи да посетят страната й: "Има 15% ръст в посещенията на българи в Индонезия. Ние сме интересна дестинации с над 17 хиляди острова и имаме какво да предложим на туристите".

Екатерина Захариева и Рътно Марсуди са обсъдили възможностите за увеличаване на туристическия обмен, както и откриването в Индонезия на български визови центрове по модела на тези в Русия, Индия и Китай, които да улеснят посещенията на индонезийците в България. Азиатската страна е третата най-многолюдна демокрация в света.

Индонезия е най-голямата мюсюлманска държава в света като почти 90% от населението й изповядва исляма.

Индонезия е перспективен търговски партньор на България сред страните от Югоизточна Азия.Индонезия е сред страните основателки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и се стреми към водеща позиция в нейните рамки. Член е на Г-20. Страната е и активен член на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АПЕК). Индонезия вече не членува в ОПЕК, тъй като през последните години се очерта тенденция за намаляване производството на нефт и страната се превърна в нетен вносител.

Страната играе активна роля и в икономическото партньорство между АСЕАН и страните от ЕС в рамките на Форума Азия-Европа (АСЕМ).

През миналата година общия стокообмен с Индонезия е на стойност 222.2 млн. щ.д. (и увеличение със 162% спрямо 2017 г.), в т.ч. 22.9 млн. щ.д. износ (27% намаление) и 199.3 млн. щ.д. внос (273% увеличение). Търговското салдо е отрицателното за България през последните години, като за миналата година е минус176.4 млн. щ.долара.

Основните стоки, изнесени за Индонезия, са: интегрални схеми и електронни микрокомплекти (4.8 млн. щ.д.), медицински, хирургически, зъболекарски  или  ветеринарни инструменти и апарати (4.2 млн. щ.д.), семена от анасон, копър, кориандьр, кимион, ким (3.1 млн. щ.д.), сурови или необработени тютюни, отпадъци от тютюн (2.03 млн. щ.д.), крафтхартии и крафткартони (2.6 млн. щ.д.), предавателни апарати за радиотелефония, радиотелеграфия, радиоразпръскване или телевизия (0.5 млн. щ.д.), ензими и ензимни препарати (0.4 млн. щ.д.) и други. Във вноса от Индонезия за същия период преобладават медни руди и техните концентрати (143.5 млн. щ.д.), палмово масло (10.6 мнл. щ.д.), кафе (6.6 млн. щ.д.), интегрални схеми и електронни микрокомплекти (3.5 млн. щ.д.), синтетични прежди  (3.2 млн. щ.д.) и други.

За развитието на двустранните търговско-икономически връзки значение има дейността на Смесената междуправителствена комисия за икономическо и техническо сътрудничество между България и Индонезия. Подписаното през 2009 г. Споразумение за икономическо сътрудничество преименува комисията на "Смесена комисия за икономическо сътрудничество". До момента са проведени пет сесии - през 2000 г., 2004 г., 2006 г. и 2010 г., а последната беше през юни 2014 г. в Джакарта, когато се проведе петата сесия на Смесената комисия за икономическо сътрудничество с Индонезия.

За периода 2003-2017 г. преките чуждестранни инвестиции от Индонезия възлизат на -5.5 млн. евро. Съгласно статистиката на БНБ, за периода 1996-2002 г. няма данни за индонезийски инвестиции в България.

По информация от Борда за координиране на инвестициите (специализиран орган към Президента и правителствен ръководител на Индонезия, с ранг на министерство) за периода 2010-2014 г. българските инвестиции в Индонезия са на стойност 12 млн. щ.долара. През 2011 г. в азиатската страна са направени български инвестиции по два проекта - в каучуковата промишленост и търговията, а през 2012-а - в хотелиерството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във