Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и Хърватия си сътрудничат за привличане на туристи

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова (вдясно) проведе работна среща с Н. Пр. Ясна Огняновац, посланик на Хърватия в България.

Има възможност и България и Хърватия да станат членове на новият състав на Изпълнителния съвет на Световната организация по туризъм за периода 2021 – 2025 година. Това стана ясно след работната среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с Н. Пр. Ясна Огняновац, посланик на Хърватия в България.

С подписания Меморандум за сътрудничество по време на посещението на министър Николова през есента на миналата година в Загреб бяха очертани актуалните сфери на взаимодействие на двете страни в областта на туризма. А една от най-значимите платформи, в които те работят заедно, е именно Световната организация по туризъм. 

"Сигурна съм, че и България, и Хърватия имат какво да научат една от друга, а Световната организация по туризъм е най-значимата глобална институция в сектора и аз изразявам надежда, че както сме заедно на Балканите, така и заедно ще намерим място в състава на Изпълнителния съвет", подчерта вицепремиерът Николова.

В последно време и двете страни работят изключително интензивно за неутрализиране на негативните ефекти от пандемията от Ковид-19.  

Посланик Ясна Огняновац информира още, че Хърватия подкрепя идеята за въвеждането на дигитален селен сертификат за пътувания. Тя коментира, че двете страни трябва да поддържат контакт и да си сътрудничат на най-високо ниво, както и да работят съвместно за привличане на туристи в двете държави. Още повече, че полетът между София и Загреб е само 50 минути, което ще позволи по-добра обмяна и свързаност.

Хърватия е приоритетен туристическия пазар и партньор на България. Всяка година се увеличава броят на хърватските гости, посещавали нашата страна. През 2019 г. ръстът е бил 31.1 процента.

В края на миналата година вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с Николина Бърняц, министър на туризма и спорта на Хърватия, на която те обсъдиха възможностите за съвместни инициативи между двете страните. Част от тях предвиждат създаването на общи туристически продукти за трети пазари и развитие на здравен, културен, зимен и спортен туризъм.

От 29 януари 2021 г. до 30 април 2021 г., с цел туризъм и представен отрицателен резултат от проведено изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 (PCR тест) до 72 часа преди влизането на територията на Република България), могат да влизат през всички гранични пунктове пристигащите от Република Хърватия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във