Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и Гърция ще задълбочат сътрудничеството си в сферата на туризма

Гърция традиционно е на второ място по брой посещения в България и на второ място след Турция по брой посещения на българите в чужбина.

Готова е Програма за съвместни действия между двете министерства на туризма - на България и на Гърция, в областта на туризма за 2020-2022 година. Тя даже вече е одобрена от правителството.

Документът отразява готовността на страните да засилят приятелските си отношения и да допринесат за допълнителното развитието на сътрудничеството в областта на туризма.

Страните ще насърчават съвместното си сътрудничество, както за развитие на видовете туризъм с най-голям потенциал за привличане на туристи, така и в областта на инвестициите, квалификацията на кадри, създаването и развитието на организации за управление на дестинациите, организиране на съвместни инициативи по случай 140-та годишнина от установяване на дипломатически отношения, международни организации в областта на туризма и други.

Гърция е сред основните туристически пазари за страната ни. За периода януари - ноември миналата година Гърция заема втора позиция по брой туристически посещения на чужденци в България, като при това се отчита ръст от 5.2% спрямо същия период на 2018-а. Данните на Националния статистически институт показват, че Гърция традиционно е на второ място по брой посещения в България и на второ място след Турция по брой посещения на българите в чужбина.

Подписаният през юни 1995 г. и одобрен през май 1998 г. от Министерския съвет на България Договор за сътрудничество в областта на туризма между двете страни е добра основа и създава предпоставки за разширяване на специализирания туризъм и активизиране на индивидуалния, реализация на инвестиции в туристически обекти. В документа се предвижда и възможност за участие на кипърски дружества в управлението, реновацията и експлоатацията на български туристически обекти и съвместна подготовка на кадри в областта на туризма.

Зимните ни курорти привличат много гърци - и по празниците, и в почивни дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във