Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и Грузия ще градят дигиталната инфраструктура между Запада и Изтока

Грузия има нашата подкрепа за НАТО и Европейския съюз. Грузия е много важен партньор за България от другата страна на Черно море, където се събират товари и е събирателното място на осем други държави от Каспийския регион. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с премиера на Грузия Мамука Бахтадзе и водената от него делегация.

„Сега имаме два ферибота на седмица, амбицията ни е да ги направим по два на ден, което е добре за екологията и за бизнеса. А двете държави да се ангажираме с решаването на това да няма никакви административни пречки и съответно инфраструктурата от двете страни да поеме тези товари“, акцентира министър-председателят Борисов. Той добави, че усилено се строи „Хемус“ и с подобен фериботен обмен ще бъде върнат блясъкът на пристанище „Варна“. „В рамките на 3-4 месеца сме си дали срок за придвижване на тези процеси. В т.нар. Източно партньорство и темата свързаност, именно подобни фериботни връзки са изведени в програма, в приоритети на ЕК“, изтъкна  Борисов.

Премиерът се спря и на темата за дигиталната инфраструктура. „Много пъти съм говорил за нея, има и желаещи инвеститори от Грузия, доколкото разбрах, ако не между България и Грузия, ако не с помощта на ЕК, в рамките пак на няколко месеца да започнем изграждането и полагането на кабела за пренос на данни, което да дава възможност на целия Каспийски регион да ползва интернета“, обясни премиерът Борисов.

Той и грузинският му колега подчертаха, че това ще бъде дигиталната инфраструктура между Запада и Изтока. Борисов каза още, че вижда големи възможности в това, че Грузия е голям производител на енергия и то от водно-електрически централи. „Разбрахме се да търсим инвеститори и да работим по тази тема“, заяви премиерът Борисов.

Мамука Бахтадзе подчерта, че през последните години България се превърна в един от топ 10 търговски партньори на Грузия. Той определи Черно море като важен актив между двете страни, който дава възможност за връзки, особено в областта на транспорта и инфраструктурата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във