Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България и Албания са с най-ниските заплати на Балканите

Жизненото равнище в центъра на вниманието на синдикатите“ беше темата на международната конференция, организирана от КНСБ и Фондация "Фридрих Еберт", която се провежда днес в София. Срещата беше открита от президента на КНСБ Пламен Димитров. По време на конференцията беше  представено изследване за средното заплащане на Балканите, както и средните нива на доходите у нас по сектори и професии към второто тримесечие на 2017 година.

Според сравнителния анализ, който беше представен на конференцията, на Балканите най-високи са заплатите в Словения и Гърция. В България и Албания пък заплатите са най-ниски.

По последни данни на Евростат от 2014 година, за средна работна заплата, включващи индустрия, строителство, услуги, сочат, че трудовото възнаграждение в Сърбия е с 35% по-високо от това в България, в Македония с 16.7%, а в Словения и Гърция с повече от 3 пъти.

След 2014 година заплатата в България показва ускорителна тенденция на нарастване като отчетения ръст е около 26,2 % (за периода първо тримесечие на 2014 и 2017 година). Според КНСБ бизнесът реагира с адекватно пазарно поведение и успява да увеличи заплатите, с надежда квалифицираните работници да се задържат на позициите си в страната.

Нашата страна обаче отново се нарежда последна в класацията с 530 евро, следвана единствено от Албания. В Македония заплащането на труда остава по-високо от това в България с 1.2%.

Според директора на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев, единствено в София се наблюдава по-високо от средното заплащане, което в момента е около 1040 лв. Въпреки добрите макроикономически показатели обаче, работещите бедни са се увеличили.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във