Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България: ЕС да запази преходната национална помощ за земеделие

Правителството се запозна с резултатите от неформалната видеоконференция на министрите на земеделието и рибарството на държавите членки на Европейския съюз, проведена на 26 април 2021 г.

В рамките на събитието бяха представени резултатите от оценката на Стратегията за хуманно отношение към животните от 2012 до 2015 г., като Европейската комисия обяви своето намерение да представи съответно законодателно предложение до края на 2023 г.

Също така беше представена и актуална информация по напредъка на междуинституционалните преговори по пакета за реформа на Общата селскостопанска политика. Голяма част от министрите на държавите членки заявиха готовност да разгледат компромисното предложение за увеличаване на заделените суми за еко-схеми. По темата бяха изразени и опасения, като от българска страна беше заявено категорично, че трябва да се запази тяхната гъвкавост. Страната ни призова за запазване на преходната национална помощ с промяна на референтната година и още веднъж подчерта значението на обвързаната подкрепа.

По време на заседанието бе поискано разширяване на задължителното етикетиране на методи на отглеждане на кокошки, така че то да обхваща и храни, съдържащи яйца като съставка на преработени храни. По този начин следва да се осигури по-голяма прозрачност и доверие на потребителите в качеството на продукта. В позицията си по темата България заяви, че тези правила трябва да се прилагат на доброволен принцип.

Facebook logo
Бъдете с нас и във