Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БЪЛГАРИЯ ЕР ОТЛИТА ОТ ДЪРЖАВАТА

До средата на тази година сделката за продажбата на националния превозвач България Ер трябва да е факт. Поне такова намерение заяви транспортният министър Петър Мутафчиев на 2 февруари, след като колегите му от Министерския съвет одобриха Стратегията за приватизация на държавната авиокомпания. На тезгяха ще бъдат сложени 99.99% от капитала на България Ер. Предвижда се държавата да запази контрол при управлението на дружеството чрез т. нар. златна акция, даваща правото на вето при вземането на стратегически решения.
В приватизационния конкурс, който ще протече на два етапа, ще могат да участват както стратегически инвеститори, така и финансови институции. Те обаче трябва да са регистрирани у нас по Търговския закон и повече от 51% от акциите им да принадлежат на физически или юридически лица от България, ЕС или държавите от Европейската асоциация за свободна търговия.
От инвеститорите ще се изисква да имат приходи от авиационни услуги над 150 млн. евро за всяка от последните две финансови години, а броят на превозените пътници за същия период да е над 750 хиляди. Кандидатстващите финансови институции пък ще е необходимо за всяка от последните две години да са управлявали финансови активи на стойност 250 млн. евро или да притежават дялови участия в други дружества на обща стойност 150 млн. евро.
По думите на транспортния министър засега няма конкретно решение за тежестта на отделните критерии, по които ще се оценяват офертите. Според Мутафчиев най-важното е да се постигне баланс между инвестиции и цена. Важен елемент също така ще са новите дестинации и социалната програма, представени от купувачите. Министърът потвърди, че на този етап е почти сигурно участието в наддаването на частната авиокомпания Хемус Ер. Интерес към сделката проявявал и стратегически инвеститор от страна членка на ЕС. По неофициална информация става въпрос за Австрийски авиолинии (Austrian Airlines).
Окончателната преценка на предложенията ще има Агенцията по приватизация. Нейният председател Тодор Николов каза пред журналисти, че приватизационната процедура ще продължи минимум три месеца. Преди това обаче стратегията трябва да бъде одобрена и от Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във