Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БЪЛГАРИЯ ЕР КАЦНА В СЪДА

Инвестиционният фонд Йорк България Инвестмънт лимитид, който не бе допуснат до участие във финалния етап на процедурата за приватизацията на България Ер, е подал жалба във Върховния административен съд (ВАС), съобщи за в.БАНКЕРЪ представителят на дружеството Сергей Пенев. Тя е била депозирана в Агенцията за приватизация на 16 август, а оттам е предадена в съда във вторник (22 август).
Проверката във ВАС показа, че жалбата е регистрирана, но все още не е насрочена дата за разглеждането й. С нея се атакува решението на приватизационното ведомство да не издаде сертификат за финансов инвеститор на Йорк България Инвестмънт лимитид. Както БАНКЕРЪ вече писа, от пренебрегнатата компания смятат, че са представили достатъчно убедителни доказателства, че покриват критериите, за да се включат в процедурата като финансов инвеститор. Въпреки това те не бяха допуснати до подаването на окончателни оферти, без да им се посочат конкретни мотиви за тяхното отстраняване от надпреварата за авиопревозвача. Йорк България Инвестмънт лимитид е собственост на регистрирания във Великобритания фонд Йорк кепитъл мениджмънт Ю Кей Адвайзърз. Той пък е част от консорциума Йорк Кепитъл, който управлява активи на стойност над 8 млрд. долара.
Големият въпрос сега е дали върховните съдии ще определят жалбата за основателна. Тоест дали уведомлението, което пренебрегнатият кандидат е получил от Агенцията за приватизация, може да се разглежда като индивидуален административен акт. Ако отговорът е положителен, това със сигурност ще забави значително процедурата за продажбата на авиокомпанията, тъй като сделката няма да може да се сключи до окончателното произнасяне на ВАС. Но дори и жалбата да бъде отхвърлена, най-вероятно пак ще се стигне до съд, защото от Йорк България Инвестмънт лимитид са готови да атакуват и крайното класиране на кандидат-купувачите на България Ер.
Според приетата от парламента стратегия за приватизация на дружеството стратегическите инвеститори е необходимо да имат поне 150 млн. евро годишен приход и превоз от 750 хил. пътници за всяка от последните две години. Финансовите инвеститори пък за всяка от последните две години трябва да са управлявали финансови активи на стойност 250 млн. евро или да притежават дялови участия в други дружества на обща стойност 150 млн. евро. От Агенцията за приватизация прецениха, че на поставените условия отговарят три компании - Балкан хемус груп, чрез която участва дъщерната фирма на Химимпорт - Хемус Ер, Еър Уан - България - българското дружество на едноименната италианска авиокомпания, и Еърлайнс България, което е 100% собственост на гръцките Егейски Авиолинии. На 24 август обаче се разбра, че в надпреварата остават двама кандидати. Предварителни оферти подадоха само Балкан Хемус груп и Еър Уан - България, а от участие доброволно се отказа Еърлайнс България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във