Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България е заинтересована от привличането на японски инвеститори в направата на електромобили и батерии

Възможността за участие на България в изложението ЕКСПО 2025, което ще бъде в Осака, Япония. са обсъдили министърът на икономиката Лъчезар Борисов и японският посланик Хироши Нарахира. Японският дипломат е изтъкнал, че страната ни е традиционно позната сред сънародниците му с маслодайната роза, българското злато, киселото мляко и Кото Ошо. Но заедно с това би искал двете страни да разгърнат взаимния си потенциал и да си сътрудничат и в други области. В тази връзка министър Борисов е отбелязал, че сферата на търговията, стартъпите, ИКТ сектора и автомобилната индустрия носят големи възможности за взаимодействие. А България е особено заинтересована от привличането на японски инвеститори в направата на електромобили и батерии. Министерството на икономиката и Българска агенция за инвестиции (БАИ) предлагат много атрактивен пакет от мерки в подкрепа на своите инвеститори и че за тях е приоритет привличането на японски партньори.

Министър Борисов е направил предложение да бъде учредена Българо-японска бизнес асоциация, която би могла да се реализира и онлайн. „Активизирането на деловите контакти и обменът на бизнес делегации са изключително важни за нас, като следва да използваме максимално възможностите на новите технологии в настоящата ситуация и да реализираме подобни обмени и контакти и виртуално“, допълва министър Борисов.

Япония е приоритетен търговско-икономически партньор на България. През 1972 е създаден неправителствен Българо-японски икономически комитет, преименуван през 2004-а в Българо-японски икономически съвет (БЯИС). Секретар от българска страна е БТПП. От 2004 насам за почетен председател на Българо-японският икономически съвет се определя министърът на икономиката на България.

През последните години динамично се развиват отношенията между ЕС и Япония. На 17 юли 2018 бяха подписани ССТ и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Япония (в сила от 1 февруари 2019). Документът предвижда елиминиране на тарифите и нетарифните прегради пред търговията и обхваща други свързани с търговията въпроси като услуги, държавни поръчки, регулаторни въпроси, конкуренция, устойчиво развитие.

По предварителни данни, двустранната търговия за първите осем месеца на тази година е на стойност 140.3 млн. щ.долара. Българският износ за този период възлиза на 39 млн. щ.д., а вносът ни от Япония е за 100.8 млн. щ.долара.

През миналата година стокообменът между двете страни възлиза на 210.7 млн. щ.д., като се отбелязва спад от 2.5% на годишна база. Износът ни за Япония за този период е бил на стойност 56.5 млн. щ.д. (ръст от 11.4% спрямо 2018 г.). Вносът от Япония отчита спад от 6.7%, достигайки 154.2 млн. щ.долара. Намаление има при почти всички водещи стоки по вноса, включително пътнически автомобили и части за тях, медицински инструменти и други стоки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във