Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България е втора в света по смъртност, причинена от мръсния въздух

България е на второ място в света по брой смъртни случаи на глава от населението заради мръсен въздух от фини прахови частици. Това показва изследване на Световната здравна организация, публикувано днес. Със 118 смъртни случаи на 100 хиляди население, държавата ни се нарежда на втора позиция, веднага след Украйна, която е със 120 случая на 100 хил. в следствие на замърсяването с фини прахови частици. На трето място е Беларус, а на четвърто Русия.

Агенцията на ООН предупреждава, че фините прахови частици от автомобилите, електроцентралите и други източници убиват 3 милиона души по света всяка година. В последното си проучване, СЗО за първи път подрежда държавите по мръсен въздух. Последните места в класацията са за Исландия, Финландия и Канада.

Като общ брой смъртни случаи най-лошо е положението в трите големи държави: в Китай над 1 милион души умират от мръсния въздух през 2012 г., поне 600 000 – в Индия и над 140 000 в Русия. Тежко е положението в Германия, където има 26 160 смъртни случая през 2012 г. Великобритания е на 25 място с 16 355 смъртни случая, предоставили данни. Франция – с 10 954 за същата година. В следствие на замърсения въздух в САЩ има 38 043 загинали през 2012 г. В тази подредба България е с общ брой 8 634 смъртни случая, което е сравнително малко, но причината е малочислеността на населението.

Основният проблем са малките фини прахови частици от 2,5 микрона, известни като PM2.5, които проникват в белите дробове и са замърсителя на въздуха, който най-директно е свързан с повишен риск от смърт. Замърсяването на въздуха идва основно от автомобилите, от заводите, работещи на въглища и от изгарянето на отпадъци.

"Замърсяването на въздуха на глобално ниво е основен риск за общественото здраве. Значителен брой човешки живота могат да бъдат спасени, ако нивата на замърсяване на въздуха се намали," коментира резултатите Гейвин Шадик, ръководител на международния екип, работил по обработването на данните.

Шестнадесет учени от осем международни институции са работили със СЗО по анализа, който обединява данните от 3 000 места, които измерват нивата на замърсяване чрез мониторинг, моделиране и сателит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във