Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България е втора след САЩ в НАТО по разходи за отбрана, похвали се Борисов

S 250 94795e81 1cdb 4a58 b785 78f580658932
S 250 012a66b1 d8e0 4a7e a780 46ce509b7701
S 250 e27bf44b df29 42f9 a138 c059e1d06243
S 250 25052948 aad4 4da4 b81c 6605670a6c1a

70 години след създаването на НАТО организацията се доказва като най-успешния съюз в историята. Единството на Алианса и силата на връзката между Европа и Северна Америка са ключови, за да се справим с предизвикателствата и заплахите за сигурността, както и да защитим мира, свободата, човешките права и демокрацията. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел.

"България изпълнява ангажимента си за повишаване на инвестициите в отбраната. Тази година отделяме над 3% от БВП за отбрана, което ни поставя на второ място в НАТО след САЩ. Бюджетът за сектора през 2020 г. отново ще бъде висок", каза Борисов и подчерта, че България остава силно ангажиран и отговорен съюзник.

В хода на срещата беше подчертана важността и на сътрудничеството между Северноатлантическия Алианс и ЕС. „НАТО е основата на колективната отбрана в Европа. Засилването на отбранителния потенциал на Европа не може да става в конкуренция с НАТО“, добави още българският премиер.

Според българския Борисов различията в НАТО не ни притесняват, защото това е нормално за съюз от демократични държави. Това обогатява допълнително организацията. 

Борисов отбеляза, че създаването на координационен център във Варна среща подкрепата и на НАТО. Премиерът Борисов изтъкна значението и на диалога с Русия. „Именно затова работя толкова активно за съвместния проект за АЕЦ „Белене“ и за „Балкански поток. Това го знаят в Белия дом, в НАТО, в ЕС, нищо тайно и скрито не правим. И затова се надявам, че подписаното с президента Тръмп споразумение за координационния център във Варна среща огромна подкрепа и от НАТО“, допълни министър-председателят.

По време на изявленията генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изтъкна приноса на България като член на Алианса. За да са сигурни нашите народи, трябва да инвестираме в отбрана, посочи Столтенберг и добави, че с инвестициите в модерно оборудване и способности НАТО става по-силно, а България по-сигурна. Генералния секретар на НАТО обърна внимание, че страната ни е сред 9-те членки на Алианса, които са достигнали поетия ангажимент за 2% от разходите от БВП да се отделят за този сектор. „Повече учения, повече инвестиции в нашата съвместна сигурност – за това работим“, добави Столтенберг. Генералният секретар на НАТО специално благодари на министър-председателя Бойко Борисов и на България за подкрепата по отношение на Република Северна Македония, която скоро ще стане 30-ия член на НАТО. Столтенберг отбеляза още, че светът се променя и способността на Алианса също да се променя е причина и НАТО да е толкова успешен съюз. „Силата на НАТО е, че въпреки различията сме способни да се обединим около нашата отбрана“, заяви още Йенс Столтенберг.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във