Банкеръ Daily

Божидар Лукарски рекламира България пред "The American Times"

България е все по-добро място за инвестиции

България е инвестиционна дестинация с доказан успех, която се превръща във все по-добро място за вложения. Това казва министърът на икономиката Божидар Лукарски в интервю за "The American Times". Той  твърди, че идеалната американска компания, която би искал да види реализирана у нас, е „Боинг". Но като цяло, всички експортно ориентирани производители с  висока добавена стойност са желани, уточнява още министърът.

Според Лукарски у нас не са малко секторите, които предлагат в краткосрочен план възможности за американските инвеститори - става въпрос за ключови елементи от държавната икономика като транспорт, инфраструктура, ИТ и енергетика. Реални възможности има и за съвместна работа в секторите промишленост, търговия на дребно, минната индустрия, финансовото посредничество и недвижимите имоти. Съществуват и други сериозни възможности за инвестиции у нас, като летище Стара Загора, например, което се нуждае от преструктуриране, изтъква още икономическият министър.

Той изтъкна, че се стреми към стимулиране развитието на иновативни фирми в България, като за осъществяването на тази цел се налага и разработването на специфична правна рамка, която да способства за развитието на иновативни идеи от конкурентноспособни компании.

Като цяло правителството трябва да работи в посока провеждането на редица сериозни реформи в много области, като само по този начин можем да достигнем нивото на напредналите европейски държави. Всички ние вече полагаме усилия в тази посока. Още повече, че трябва не само да се изравним с външните ни партньори, но и посредством вътрешните ни правила да осигурим равнопоставеност. Чужденците определят като крайно негативен фактът, че не всички фирми се третират по еднакъв начин. Поради тези причини правните реформи по отношение на бизнеса са първото нещо, по което работим в рамките на моя мандат, похвали се Лукарски.

Той заговори и за създаването на платформа за електронно възлагане на обществени поръчки, която трябвало да се реализира в рамките на 2015 година. Той изтъква и това, че се работи по електронна администрация, включваща електронно подаване на документи и оценка на различни проекти, които се разглеждат в рамките на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

Една вълнуваща нова инициатива е план за стимулиране създаването на така наречените "клъстери" на малки и средни предприятия, които ще им позволят по-голям достъп до пазарите извън ЕС, особено в САЩ, където българските продукти имат дългогодишни традиции, казва още Божидар Лукарски.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във