Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България е в топ 50 по военна мощ

България вече е в топ 50 в световната класация по военна мощ на специализирания сайт Global Firepower. Страната ни се изкачи с 11 позиции спрямо 2018 година и вече заема 49-о място.

На първите 10 места в класацията са САЩ, Русия, Китай, Индия, Франция, Япония, Южна Корея, Великобритания, Турция и Германия. Пред България са Колумбия, Етиопия и Узбекистан, а след нас са Сирия, Дания, Азербайджан и Ирак. На армията ни е отредено 15-ото от общо 27 места в листата със страните-членки на НАТО. 

Българската армия разполага с общо 56 военни въздухоплавателни средства, от които 13 изтребителя, както и със 192 ракетни установки, 3900 бронирани сухопътни машини и 29 кораба. За сравнение САЩ притежават 13 398 въздушни машини, 2 362 от които изтребители. Освен това американците имат на въоръжение рекордните 24 самолетоносача, 68 подводници и още толкова разрушители, които кръстосват Океана, а числеността на войската им достига  близо 1,3 млн. души.

Съгласно плана за достигане на 2% от БВП парите за нашата армия продължават да набъбват с високи темпове, като за тази година бяха заделени близо 1,9 млрд. лв. В класацията е взета предвид и сключената сделка за покупката на осем нови изтребители F-16 от САЩ. 

На последното 137-о място в класацията на Global Firepower е кралство Бутан, което разполага с два военни хеликоптера и 10 бронирани машини.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във