Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България е трета в ЕС по ръст на заплащането на труда през третото тримесечие

Растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз през третото тримесечие на 2019 г. се забави минимално спрямо предходните три месеца. За периода юли-септември тази година България заема трето място по ръст на заплащането на труда, изпреварена единствено от Румъния и Унгария, сочат последните данни на Евростат.

Заплащането на труда в еврозоната се увеличава на годишна база през третото тримесечие на 2019-а с 2,6%, а това в ЕС отчита спад до 3,2%.

Общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица през третото тримесечие на тази година се увеличават в еврозоната с 2,6% след повишение от 2,8 на сто през предходното тримесечие, а в рамките на ЕС растежът се забавя до 3,1% от 3,2 на сто.

Данните на Евростат за България показват забавяне на растежа на заплатите през разглеждания период до 9.7 на сто в сравнение с април-юни, когато отчитат ръст от 11.3%. Въпреки това страната ни се нарежда в топ 3 на държавите в ЕС с най-силен растеж на заплатите през третото тримесечие, изпреварена само от Румъния (ръст от 13,2%) и Унгария (ръст от 10%).

Общите разходи за труд за един отработен час в нашата страна също продължават да нарастват - с 10 на сто. В този случай България се нарежда на второ място, единствено след Румъния, където общите разходи за труд нарастват през третото тримесечие на тази година с 13,2 на сто.

Най-ниските увеличения са регистрирани в Люксембург (0,3%) и във Финландия (0,4%).

Facebook logo
Бъдете с нас и във