Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България е сред световните лидери по производство на отпадъци

България, Естония, Украйна, Армения и Сърбия са сред 10-те най-големи производители на отпадъци на глава от населението в света. Това показва проучване, базирано на данни на Световната банка. 

България е вторият най-голям производител на боклук на глава от населението след Канада, докато рециклирането на отпадъците в страната е 19 процента. В проучването се казва, че страната ни е с население от 7 милиона души, но произвежда повече боклук от САЩ, чието население наброява 325 милиона души. Авторите на проучването отдават това на отпадъците от българския строителен сектор - който е сред лидерите в световен мащаб поне в това отношение.  

Естония е сред другите европейски страни, генериращи най-много отпадъци. Причината се крие в отпадъците от горивния сектор. Въпреки че естонското правителство е въвело данъци, за да възпрепятства изхвърлянето на такива отпадъци във водата, плащането на тези данъци „не се прилага стриктно“.

На шесто място в подреждането е Армения, която произвежда сравнително малко битови отпадъци. Сравнително малко са селскостопанските и строителните отпадъци. Той е и сред страните, произвеждащи най-малко селскостопански и строителни отпадъци. Но това, което допринася за класирането на Армения сред най-големите производители на отпадъци в света, е огромното количество промишлени отпадъци.

Най-много опасни отпадъци са отчетени в Украйна  Докладът установява, че въпреки че Украйна е признала важността на въпроса, липсата на финансиране остава основната бариера пред инициативите в тази област.

Сърбия, която е на 10 място в класирането, генерира най-много отпадъци чрез строителния сектор. Регулации и индивидуални инициативи за обработването на строителните отпадъци като цяло липсват. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във