Банкеръ Daily

Европейската комисия:

България е сред най-уязвимите държави, при спиране на руския газ

България ще е сред най-потърпевшите при евентуално спиране на руския газ към Европа през зимата, но все пак страната ни сега е в по-добри позиции, отколкото по  време на газовата криза през 2009-а година, информира БНР като се позовава на оценката на Европейската комисия. Днес Брюксел представи данни от "стрес-тестове" за устойчивостта на различните европейски страни в случай на прекъсване на руските доставки за половин година.

Европейският съюз внася от Русия 22% от нужните му количества газ, а три страни от общността - България, Естония и Финландия, покриват с руски газ 100 процента от потреблението си. Най-уязвимата от тях е Естония, която в случай на спиране на руските доставки за шест месеца, няма да може да осигури дори снабдяването с газ на домакинствата.

Според ЕК България ще е в състояние да обезпечи най-належащите си нужди, най-вече благодарение на по-доброто си сътрудничество с Гърция. Оттам бихме могли да получим алтернативни доставки на втечнен газ, обясниха експерти от комисията, според които са възможни и варианти за размяна на газ от Гърция срещу електроенергия от България.

Подписването на споразумение с Гърция за спешен обмен на газ и електричество, е и първата препоръка, която дава Еврокомисията на страната ни. Сред другите са да обмисли подобен обмен и с Турция, да довърши двупосочната газова връзка с Румъния, да повиши прозрачността на газовия сектор. Определени пазарни мерки, засягащи търговията, също могат да смекчат негативните ефекти, смятат в Еврокомисията. В краен случай оттам са готови да обмислят краткосрочно изключение от европейските екологични норми за ТЕЦ "Варна", така че той да може да произвежда максимални количества електроенергия.

От Европейската комисия обаче подчертаха, че се надяват да няма проблем с руските доставки на газ и сценариите в представените днес стрес-тестове да останат само теоретични.    
Продължително нарушаване на газовите доставки ще има значително въздействие върху ЕС, като най-засегнати ще са държавите-членки от Източна Европа. Финландия, Естония, Бившата югославска република Македония, Босна и Херцеговина и Сърбия ще бъдат лишени от поне 60% от необходимото им количество газ, което означава, че дори домакинствата могат да останат на студено. Ако страните работят съвместно, вместо да приемат само национални мерки, по-малко потребители на газ ще бъдат засегнати от прекъсването на газовите доставки. При този сценарий нито едно домакинство не би било засегнато.

Facebook logo
Бъдете с нас и във