Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България е сред най-предпочитаните дестинации за израелските туристи

Сътрудничеството в областта на туризма между нашите две страни е от особено значение, като Израел традиционно е един от най-важните пазари за българския туризъм. И българските държавни институции полагат последователни усилия, за да осигурят най-добрите условия за израелските туристи и туроператори, популяризирайки България като целогодишна туристическа дестинация“, това е заявила министър Николова по време на работната среща с Н. Пр. Йолам Елрон, посланик на Израел в София.

Министър Николова е информирала посланика,  че от януари до 20 декември 2020 година са отчетени над 50 хил. израелски туристи в местата за настаняване според данни от системата ЕСТИ. По думите й статистиката от граничните пунктове показва, че в периода януари–ноември 2020 г. спадът в броя на посещенията на гости от Израел у нас е 77%, като през 2019 година те са достигнали над 244 хиляди, съобщават от прес центъра на туристическото ведомство.

„Ще се радвам да обмислим възможността за провеждане на Българо-израелски форум в областта на туризма през настоящата година“, посочи министърът. И уточни, че форумът ще предостави възможност за насърчаване и задълбочаване на сътрудничеството и контактите на туристическия бизнес на двете страни с институционалната подкрепа на правителствата на България и Израел.

Тя е напомнила, че сред ресорите, които наблюдава е киберсигурността и в тази връзка заяви, че би искала да предложи  да бъде проучена възможността за подписване на двустранно споразумение в областта на киберсигурността. Николова не е пропуснала да отбележи, че , че Израел има значителен опит, който може да бъде полезен и за България.

Виждам каква сериозна работа вършите за подпомагане на туризма и това е забележително“, е посочил Н. Пр. Йолам Елрон.  И е подчертал огромната си благодарност за доверието към страната му, за това че България е отворила границите си за израелски туристи. Посланик Йолам Елрон  е  подчертал, че страната ни има много предимства за Израел и не спира да  удивлява техните туристи. Той е изразил надежда, че цифрите за броя на посещенията много бързо ще се увеличат, когато пътуванията са възможни.

Израелските туристи чакат с нетърпение да се върнат тук“,  това е заявил   Н. Пр. Елрон, като е уточнил, че сега върви процес по ваксинация и очакванията са до средата на годината да приключи кризата, причинена от коронавируса.

Министър Николова е благодарила на посланик Елрон за съдействието и подкрепата от израелска страна и е уверила, че в условията на продължаващата пандемия от коронавирус правителството и в частност Министерството на туризма полагат всички необходими мерки, които да гарантират сигурността и здравето на всички граждани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във